Volan Nedir?

İçten yanmalı motorlarda olmazsa olmaz parça volandır. Volan parçası, oldukça önemli bir çalışma konumuna sahip olsa da çalışma prensibi oldukça basittir. Fransızca’da Volant kelimesinden dilimize geçen Volan kelimesi İngilizce’de Flyweel olarak karşılanır. Tanım olarak bakıldığında “bir hareketi mekanizmaya aktaran veya makinelerde hareketin hızını düzgün yaratan tekerlek” anlamına gelmektedir.

birevim faizsiz araba

Araç motoru üzerinde yerine getirdiği görevi en iyi şekilde karşılayan Volan sözcük anlamını karşılayan bir çalışma sistemine sahiptir. Volan, görünüm olarak iri gövdeli ve küçük dişlere sahiptir. Yaklaşık olarak 30 – 40 cm genişliğinde dişli bir kasnak görünümündedir. Araç üzerinde volan marş motoruna bağlı şekilde çalışır. Aracın çalıştırılmasında etkin rol oynar. Araç ilk çalıştırılırken marş motoru volanı döndürür ve volanın ilk hareketi içten yanmalı motorun elektrikli aktarım ile volan üzerinden krank miline aktarılması ile meydana gelir.

Volanın araç üzerindeki bir diğer görevi ise motor hareketini şanzımana aktarmaktır. Volan döndüğünde debriyaj balatası hareketsiz kalır, volanın dönüş hareketi de debriyaj balatası sayesinde tekerlere aktarılmaktadır. Volanın aktarım özellikleri arasında dönüş hareketi enerjisini korumak da yer alır. Titreşimsiz bir dönüş sağlamak da volan tarafından gerçekleştirilen hareketler arasında bilinir.

Volan Arızası

Volan arızasını tespit etmek gerçekten ustalık ister. Çünkü en ciddi volan arızası dahi debriyaj arızası ile karıştırılabilir. Volan arızasını tespit edebilmek için belirtileri iyi bilmek gerekir.

* Araçta marş basma sorunu yaşıyor veya aracınız birkaç marşta çalışıyorsa

* Volan muhafazasından ses ve gürültü gelme sorunu varsa

* Araçta yanık tost ekmeğine benzer bir koku varsa

* Kontak kapatma durumunda motor bölgesinden gıcırtı geliyorsa

* Motor sallanarak istop ediyorsa

* Debriyaj pedalında aşırı vuruntu ve aşırı titreme sorunu varsa

* Arabanın tabanında titreme hissediliyorsa

* Debriyaj pedalında meydana gelen yumuşama söz konusuysa veya pedalı bıraktıktan sonra tepkime gecikmesi yaşanıyorsa mutlaka volan kontrolleri yapılmalı ve volan arızasından şüphelenilmelidir.

Volan dişlerinin eskimesi, kırılması, yıpranması, hareket aktarma kabiliyetinin azalması, araç çalışırken marşa basılması volan bozulmasına sebep olan durumlar arasında yer almaktadır.

birevim

Leave a Comment

seventeen + four =