Distribütör Nedir? Distribütör Ne İşe Yarar?

birevim faizsiz araba

Distribütör, kelime olarak dağıtıcı anlamına gelmektedir. Bazı insanlar bu kelimeyi büyük şirketlerin ülke bayileri olarak da kullanılıyor. Ancak temelde içten yanmalı olan motorlarda bulunan bir dağıtıcıdır. Bu dağıtışı indüksiyon bobini tarafından üretilen yüksek gerilime sahip elektrik akımını yanmanın gerçekleşmesine yardımcı olan bujilere aktarmasına yardımcı olan bir parçadır.

Kısaca bakıldığında içten yanmalı motorlarda bulunan ateşleme sisteminin içerisinde yer alan önemli parçalardan birisi olarak kabul edilmektedir. Supaplarla birlikte dengeli bir şekilde çalışmaktadır. Her açılıp kapandığında elektrik akımını geçiş sağlamasına imkan tanımaktadır. Düzgün çalışması için bu distribütör parçasının kontrolü kama mili tarafından sağlanır.

Distribütör Ne İşe Yarar?

Distribütör sistemi motor için çok önemli bir parçadır. Bu parçanın farklı görevleri vardır. Ancak en önemli görevi elektrik sisteminin doğru şekilde bujilere aktarımına yardımcı olmaktadır. Genelde bu parçanın görevleri üç önemli noktaya göre ayrılmaktadır. Bu noktalar tüm motor sisteminin sağlıklı bir şekilde işlem yapabilmesine imkan tanımaktadır.

  • Distribütör kamı olarak bilinen parça, platin kamının çalışmasını sağlar,
  • Avans ayarlama sistemi sayesinde motorda ki tüm devirlerde yaşanan ateşlemenin doğru olmasına imkan tanır,
  • Distribütör içerisinde bulunan kapak doğru zamanda ateşleme için gerekli olan enerjiyi bujiye aktarımı açısından önemlidir.

Distribütör tüm bu işlemleri doğru şekilde yapmakla görevli önemli parçalardan bir tanesidir. Tüm bu işlemlerin sağlanması için burada yer alan tüm parçaların bozuk olmaması ve çalışmasına devam etmesi gerekiyor. Öncelikle genel parçalara ardından bu parçalar bozulduğunda ortaya çıkan sorunlara bakalım.

Distribütör Parçaları Nelerdir?

Distribütör başlı başına bir parça olmakla birlikte bunu bir araya getiren birçok parça ile çalışıyor. Her parçanın ayrı bir özelliği bulunuyor ve sistemin en doğru şekilde çalışmasına imkan tanıyor. İçerisinde yer alan tüm parçalar aşağıda ki gibidir.

  • Distribütör kapağı,
  • Platin tablası
  • Distribütör kamı
  • Tevzi makarası
  • Mekanik Avans Tertibatı
  • Kondansatör
  • Distribütör gövdesi
  • Vakum avans tertibatı
  • Distribütör mili

Bu parçaların tamamı elektrik akımının doğru şekilde aktarılması, gerektiğinde kesilmesi ve en doğru şekilde işleyişin devam etmesi açısından önemlidir. Tabi bunların arasında daha önemli ve genelde arılandığında dikkat çeken önemli parçalar da vardır.

Distribütör Kapağı Nedir?

Distribütör kapağı parçanın en önemli noktalarından birisidir. Adından da anlayacağınız gibi sistemin tamamını kapatan bir kapaktır. Bunun altında hemen tevzi makarası adı verilen bir parça bulunuyor. Öncelikle ateşleme bobini adı verilen parçadan aktarılan elektrik öncelikli bir şekilde bu kapak içerisinde toplanmaktadır.

Bunun içerisinde yer alan tevzi makarası sayesinde doğru bir şekilde sıralama yapılarak akımın en doğru şekilde iletilmesi sağlanır. Bu parça çok sık bir şekilde arızalanmadığı gibi aynı zamanda devamlı bir şekilde parçanın değişmemesine de yardımcı olmaktadır. Genel olarak ömürlük bir parça olmamakla birlikte araç motorları içerisinde en sık şekilde arızalanan bir parçada değildir.

Distribütör Fiyatları

Distribütör çok sık bozulan ve dikkat çeken parçalardan bir tanesi değildir. Ancak her parça da olduğu gibi bu parçanın da belirli bir çalışma süresi vardır. Tamiri yapılabilen bir parça olsa da gerektiğinde parçanın tamamının değişmesi gerekiyor. Bunun değişmesi için ustalık ücretinden bağımsız olarak parçanın ücretini ödemeniz gerekiyor.

Distribütör fiyatları aracın durumuna göre değişir. Yani yeni araçlarda fiyatlar pahalı olurken, eski model araçlarda daha ucuz olmaktadır. 600 TL ile 5 bin TL arasında değişebiliyor. Bu parça özellikle LPG kullanan araçlarda çok sık arıza çıkarabiliyor. Çünkü düzen buna uygun değildir ve farklı iki yakıtın düzenlenmesi parçanın hızlıca arıza çıkarmasına sebep olabiliyor.

Distribütör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Distribütör arızası birçok sebeple ortaya çıkabilir. Bunu anlayabilecek birçok nokta ve belirti bulunuyor. Bunların arasında en dikkat çeken aracın çalışır durumda tekleme yapıyor olmasıdır. Yada normal bir şekilde çalışırken aniden stop etmesi ile dikkat çekebilir. Benzinle veya LPG ile çalışan tüm araçlar da bu durum normal bir şekilde baş gösterebilmektedir.

Bu parça bozulursa ateşleme sistemi düzgün çalışmayacaktır ve fazla gönderilen yakıt direk olarak egzoz kısmından atılacaktır. Bu dikkatli birisi tarafından fark ediliyor. Bunun yanında egzoz sisteminde patlama ve yanma da ortaya çıkabilir.

Bu tür durumlar aracın sağlıklı çalışmasının önüne geçecektir ve ayrıca performansının ciddi bir şekilde düşmesine de neden olacaktır. Ayrıca bu durumlar aracın toplamda yakıt tüketiminin de artış yaşanmasına sebep olabiliyor. Yakıt kokusu da bu durumun anlaşılmasına yardımcı olur.

Distribütör Arızasının Başlıca Belirtileri

Distribütör sisteminde arıza olması sonucunda başlıca birçok belirti söz konusudur. Bu belirtilere dikkat eden birisi araçta hangi parçanın bozulduğunu kolayca anlayabilir.

  • Araçta tekleme yaşanabilir ayrıca araç stop edebilir. Bu ateşleme sırasında bozulmanın sebebidir.
  • LPG varsa da aynı sorunlar araçta baş göstermektedir.
  • Araçta ara sıra yaşanan hava patlamaları veya hava filtrelerinde yaşanan geri tepmeler araçta ufak parlamalar ve bozukluklara neden olabilir.
  • Bu parçada yaşanan bozukluk yanmamış yakıtın egzoz kısmından atılmasına neden olur. Bu da çok fazla olduğunda egzoz kısmında ciddi patlamalara neden olabilir.
  • Araç hızlanma ve yüksek devirlere çıkma konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.
  • Bu durum da beraberinde aracın performans anlamında düşmelerine neden olur.
  • Bu durumların hepsi aracın ortalama yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Ayrıca ciddi bir yakıt kokusu da yaymaya başlayacaktır.

Distribütör Tamiri Nasıl Yapılır?

Distribütör tam olarak ateşleme sisteminin kritik bir parçası olduğu için çok ciddi bir sorun olarak kabul edilmeli ve hızlıca müdahale edilmelidir. Tamir için gerekli şekilde parça motordan ayrılmalı ve tamiri yapılmalıdır. Eğer tamiri gerçekleşmeyecek durumdaysa yapılması gereken yenisi ile değiştirmek olacaktır.

Yeterli olan bir usta buna karar verebilir. Yerinden sökülen parça uzman bir el tarafından dikkatli bir şekilde incelendikten sonra tamir için uygun olup olmadığına karar verilmelidir. Eğer bu mümkünse parçanın tamiri yapılmalıdır. Eğer mümkün değilse yeni parça takılmalıdır. Bu sayede aracın aynı şekilde daha sağlıklı bir şekilde çalışması mümkün olacaktır.

birevim

8 Comments

  • Geçen arabamda distribütör parçası yanmış, servise götürdüm tamiri mümkün değil diyerek sıfırı ile değiştirildi ve maliyeti fazla oldu bana göre, bu yüzden aracınızı zamanında kontrole götürün muhakkak.

  • Aracım bugün yolda giderken bir kaç kere aniden stop etti, disrtibütor arıza oluyor olabilir mi?

    • Merhaba Rabia hanım;
      Stop etme durumu farklı nedenlerden dolayı olabilir. En kısa zamanda aracınızı bir servise göstermenizi öneririz.

  • Distribütör arızasına benzer bir sorun yaşadım geçen gün, ancak aracım tekrar benzer bir hata vermedi. Servise götürmeme gerek var mı?

  • Distribütor sıkça duymadığımız bir kelime olsa da, araç için oldukça önemli bir parça, arızası halinde çok acil servise götürülmesi gerekir

    • Merhaba Meral Hanım,
      Distribütör arızasının birçok belirtisi vardır. Örneğin araç çalışırken tekleme yapabilir veya ani bir şekilde stop edebilir. LPG ve benzinli araçlarda fark etmeksizin araç arızalanabilir.

  • Araçta gerçekten bazı parçalar çok önemli. Eşimle yolda giderken bir arıza sonucu aracı servise götürdük ve distribütör arızası dediler ve çözümü biraz uzun sürdü.

Leave a Comment

one × 1 =