Otoban Hız Sınırları ve Hız Sınır Tabloları 2022

birevim faizsiz araba

Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde şehirleri birleştiren uzun ve geniş yollar bulunuyor. Bu yollar genelde dört şeritli oluyor ve buna kısaca otoban olarak tanımlanıyor. Belirli noktalardan girilen ve çıkılmasına müsaade edilen bu yollar yüksek hızlı, güvenlikli olması sebebiyle tercih ediliyor. Ancak her ne kadar yüksek hızda gidilmesine müsaade edilse dahi belirli bir sınır da bulunuyor.

Otoban hız denetimi bulunan yollardan birisi olmamakla birlikte Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan belirli bir hız sınırı bulunuyor. Tüm yollarda olduğu gibi aracın türüne göre hız sınırları farklılık gösterebiliyor. Otobüs, hafif ticari, taksi, otomobil gibi araçların hız limitleri şehir içi ve şehirler arası olmak üzere farklılık gösteriyor.

Otoban içerisinde bu sınırlar biraz daha esnek olsa da çift yönlü karayolları, yerleşim yeri içi, bölünmüş yollarda bu hız sınırlarına uyulması gerekiyor. Çünkü buralar radar sistemleriyle denetleniyor ve hız limitlerini aşan sürücülere yüksek miktarda para cezası uygulanıyor.

Karayollarında Uyulması Gereken Azami Hız Sınırları

Yollarda hareket ederken karaya imkan tanınmaması için belirlenen trafik kuralları vardır. Yollarda ki hız sınırları da bunlardan bir tanesidir. Yerleşim yeri, çift yönlü yol, bölünmüş yol ve otoban içerisinde bu sınırlara uyulması gerekiyor. Sizlerde bu konuda dikkatli olmalı ve ona göre hareket etmeye dikkat etmelisiniz.

  • Otomobil: Şehir İçi 50 km, Çift Yönlü Yol 90 km, Bölünmüş Yol 110 km, Otoban 120 km
  • Minibüs: Şehir İçi 50 km, Çift Yönlü Yol 80 km, Bölünmüş Yol 90 km, Otoban 100 km
  • Otobüs: Şehir İçi 50 km, Çift Yönlü Yol 80 km, Bölünmüş Yol 90 km, Otoban 100 km
  • Kamyonet: Şehir İçi 50 km, Çift Yönlü Yol 80 km, Bölünmüş Yol 85 km, Otoban 95 km
  • Panelvan: Şehir İçi 50 km, Çift Yönlü Yol 85 km, Bölünmüş Yol 100 km, Otoban 110 km
  • Kamyon: Şehir İçi 50 km, Çift Yönlü Yol 80 km, Bölünmüş Yol 85 km, Otoban 90 km
  • Çekici: Şehir İçi 50 km, Çift Yönlü Yol 80 km, Bölünmüş Yol 85 km, Otoban 90 km
  • Motosiklet: Şehir İçi 30-50 km, Çift Yönlü Yol 45 km, Bölünmüş Yol 45 km, Otoban – 100 km
  • Motorlu Bisiklet: Şehir İçi 30 km, Çift Yönlü Yol 45 km, Bölünmüş Yol 45 km
  • Motorsuz Bisiklet: Şehir İçi 30 km, Çift Yönlü Yol 45 km, Bölünmüş Yol 45 km

Bu tür araçlar trafikte kullandıkları yola göre bu sınırları içerisinde hareket etmek zorundadır. Bunun aşıldığı tespit edildiği durumlarda o araçlara trafik cezası uygulanmaktadır. Tabi bunların yanında motorlu bisiklet, motorsuz bisiklet, lastik tekerlekli traktörlerin otoban içerisinde hareket etmeleri tamamen yasaklanmıştır. Onlar diğer yollarda belirlenen hız sınırları içerisinde hareket etmek zorundadır.

Bu hız sınırları ile amaçlanan trafik kazalarının minimize edilmesine imkan tanımak, ayrıca kaza olsa dahi yüksek bir hız sebebiyle ölümlü kaza oranlarının düşürülmesine yardımcı olmaktır. Tüm araçlar için şehir içerisinde hız limiti 50 km/s olarak sınırlanmıştır.

Hız Sınırı Cezalarında Bilinmesi Gerekenler

Ülkemizde her yıl binlerce trafik kazası yaşanıyor. Bu kazaların sonucunda ciddi maddi hasarlar ortaya çıkmakla birlikte ağır yaralı veya ölümlü olan kazaların çokluğu da dikkat çekiyor. Genelde ölümlü ve yaralanma ile sonuçlanan kazalar yüksek hızlı sürüşlerin ardından yaşanıyor. Bunun için tüm karayollarında belirlenen hız sınırlarına uyulması isteniyor.

İnsanlar genelde radar cezalarından korktukları için buna dikkat ediyorlar. Bunun dışında herhangi bir şeye odaklanmak yerine kendi canlarını ve mallarını düşünen herkes belirli bir sınırın üzerinde hareket etmeyecektir. Hız sınırı cezaları her yolda özel tabelalar ile belirtiliyor.

Yukarıda belirtilen hız sınırlarının altında hareket edenler trafik kurallarına göre herhangi bir ceza ile sorumlu değildir. Ancak radar kontrolleri esnasında bu sınırın üzerine çıkış yapan tüm sürücüler yüksek miktarda ceza ile karşılaşabilir. Her yıl bu cezalara eklemeler yapılıyor. 2022 yılı hız sınırı cezaları aşağıda detaylı bir şekilde aktarılıyor. Sizde bu maddi yükün altına girmek istemiyorsanız dikkatli olmaya özen göstermelisiniz.

2022 Yılı Hız Sınırı Cezaları

Hız sınırı cezaları 2022 yılından itibaren belirli bir oranda artış göstererek uygulanmaya başlanmıştır. Hız sınırını belirli oranda aşmanıza göre cezalarda artış yaşanıyor. Bu oranlar %10-30, %30-50 ve %50 üzeri olmak üzere ayrılıyor.

Hız sınırını ne kadar çok aşarsanız size uygulanacak olan ceza miktarı en üst seviyede yer alacaktır. Buna dikkat etmek size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Hem kazadan hem de cezadan bu sayede korunmuş olacaksınız.

  • Hız limitini %10-30 oranında aştığınızda 427 TL,
  • Hız limitini %30-50 arasında aştığınızda 888 TL,
  • Hız limitini %50 ve üzerinde aştığınızda 1823 TL ceza uygulanıyor.

Hız limiti cezaları 2022 yılında trafik yollarında bu şekilde uygulanıyor. Örneğin çift yönlü yolda hareket ediyorsunuz. Hız sınırınız 90 km/s olsun, burada ki radar uygulamasına 110 km hız ile yakalandınız. Size uygulanacak olan ceza 427 TL olacaktır. 120 km ile yakalanmanız durumunda 888 TL ceza tarafınıza uygulanacaktır.

Diğer trafik cezalarında olduğu gibi hız sınırı cezaları içinde erken ödeme indirimi uygulanabiliyor. Bu konuda 15 gün içerisinde itiraz etmek yerine ödeme yapmaya karar verirseniz %25 indirimden yararlanıyorsunuz. 427 TL trafik cezayı uygulanan bir sürücü 15 gün içerisinde ödeme yapması durumunda 320,25 TL olarak ödeme yapılacaktır. Bu sayede daha uygun bir şekilde ödeme yapılması mümkün olacaktır.

Ancak yediği hız cezasına itiraz etmek isteyen bir sürücü daha sonra haksız olduğu ve bu cezayı ödemesi gerektiğine karar verilmesi durumunda tam cezanın üzerine bir de faiz ödemek sorunda kalacaktır.

birevim

3 Comments

Leave a Comment

fourteen + 20 =