Buji, araçlar hakkında en çok merak edilen konulardan biri olmaktadır. Özellikle araç sektörüne tam olarak hakim olmayan kişilerden sıklıkla buji nedir gibi sorular duyulabiliyor. Bujinin temel görevi, yanma odasındaki yakıt hava karışımını yakmak ve patlatmaktır. 20 ile 30 bin voltluk gerilim oluşturarak, yüksek gerilim sayesinde havayı iyonlaştırmakta ve ark meydana getirmektedir. Buji, lpg/benzinli ve benzinli araç modellerinde kullanılmaktadır. Benzinli motora sahip olanların hepsinde buji bulunur. Dizel araçlarda ise ateşleme bujisi yoktur. Bu tarz motorlar kıvılcımsız şekilde hava ile patlatmalı olarak çalışmaktadır.
Buji tırnakları, kıvılcımın zayıf veya güçlü olmasında doğrudan etkili konular arasında bulunur. Bujilerde kıvılcımın güçlü olması halinde, motorda yanmanın daha iyi olacağını belirtmek gerekir. Bu sayede motorun performansında iyileşmeler görülürken, ayrıca yakıt tasarrufu da maksimum konuma getirilmiş olur. Buji tırnaklarının sivri olması halinde kıvılcımın iyi olacağı bilinen şeyler arasındadır.
Buji Tanımları
Sıcak ve soğuk buji, bu konuda kişilerin karşısına çıkan farklı seçenekler arasında bulunuyor. Burun porseleni kısa durumda olanlara soğuk buji adı verilirken, bu tarz bujilerin sıcaklık temas düzeyi biraz daha az olacaktır. Bu durumda bujinin daha az ısınması söz konusu olur. Bu bujilerin ısı anlamında kapasiteleri biraz daha yüksektir. Sıcak bujide ise burun porseleni daha uzun olurken, ısı transferi daha az olmaktadır.
Bujilerden en iyi şekilde verim alabilmek için özel bir sıcaklık aralığına ihtiyaç vardır. Bu sıcaklığın alt aralığının ise 450 C olduğu bilinir. Bu sıcaklıktan sonra birikmiş kurum parçacıkları yakılarak ortadan kaldırılmış olacaktır. Eğer sıcaklık uzun süreli olarak bu seviyenin altında kalırsa, kurum parçacıkları birikebilir. Hatta en sonunda kurum tabakasıyla araç topraklanmasına kadar akabilmiş olacaktır. 850 C sıcaklıktan itibaren ise izolatör çok fazla ısınır. Bu durumda kontrolsüz şekilde gelişen ateşlemeler meydana gelmiş olur. Kontrolsüz olarak ortaya çıkan bu tarz durumlar, motorda hasara kadar çeşitli risklere yol açabilir.
Bujiler yanma kalitesini doğrudan etkilediğinden dolayı, aracın yakıt tasarrufu için oldukça etkili bir konu olmaktadır. Uygun olmayan buji tercih edildiğinde ise, aracın motor performansı önemli ölçüde düşerek aracın çok daha fazla yakıt tüketmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle buji seçimi konusunda dikkatli davranmak gerekir. Bujinin dayanıklı bir yapıya sahip olması aranması gereken ilk özellikler arasında yer alıyor. Bunun yanında gaz kaçağına neden olmaması, boyutlarının uygun durumda olması, erken ateşleme gibi sorunlara yol açmaması, korozyona dayanıklı durumda olması gibi konularda bujilerde dikkat edilmesi gereken durumlar arasındadır. Bunlara ek olarak bujilerin aynı zamanda akım kaçağı gibi çeşitli durumlar ortaya çıkarmaması ve elektrotların uygun özelliklere sahip olması aranması gerekenler arasında yer alacaktır. Bunlara dikkat edildiği takdirde çok daha verimli bir buji seçimi yapılabilir.
Buji araba için gerçekten çok önemli, aracım 4 gündür sanayide bujilerdeki sorunlardan dolayı
Bujiler arabanın ateşleme sistemi için önemli diye biliyorum