ASR günümüzde araçlarda olan güvenlik önlemlerinden birisidir. Günümüz araçlarında çok ciddi güvenlik önlemleri alınarak ciddi bir kaza olmadığı sürece yolcuların zarar görmesinin önüne geçiyor. Bunların yanında da kazayı önlemeye yarayan uygulamalarda vardır. Bunların başında ASR sistemi geliyor.
Kimine göre kayma önleyici kimine göreyse çekiş kontrol sistemi olarak anılan bu teknoloji araçların güvenliği açısından büyük bir etki yaratıyor. Araçların tekerleklerinin kayarak kontrolden çıkmasının önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Profesyonel bir sürücü tarafından yapılacak olan kontra işlemini sürücü adına bu sistem yapıyor. Patinaj önleyici olması da kalkış sırasında etki ettiği bir detaydır.
ASR Ne İşe Yarar?
ASR sisteminin yaradığı birçok nokta var. Bunlardan bir tanesi aracın yokuşta kalkarken patinaj yapmasını engellemektir. Kırmızı ışıkta beklerken bir anda hızlı bir kalkış yapmak istediğinizde araç otomatik olarak patinaja girecektir. Ancak bu sistemin olduğu araçlar size bu durumun yaşanmasının önüne geçirecektir.
Ayrıca toprak veya kumlu yollarda aracın kaymasını da önlemeye yardımcı oluyor. Bu sistemin çalışmasıyla alakalı bir durumdur. Düşük sürtünme olduğu yollarda bunun aksine çekiş açısından büyük bir güç ortaya koyuyor. Bu güçte beraberinde araçların ciddi bir yol tutmasına imkan sağlıyor. Bu yol tutuşu kullanmak standart olarak sunulsa da bir tuşa basarak bunu devreden çıkarmak sürücünün de kontrolüne bırakılıyor.
ASR Nasıl Çalışır?
ASR sisteminin çalışma sistemi biraz komplike bir yapıya bağlıdır. Araç içerisinde bulunan birkaç bileşen bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Tekerlekler içinde bulunan hız sensörleri, fren sistemi ve elektronik kontrol sistemi bu sistemin çalışması açısından önemlidir.
İlk olarak hız sensörüne bakılmaktadır. Tüm araçların dönüş hızları hesaplanarak birinin diğerinden hızlı dönmediğinden emin olunur. Eğer bu durum yaşanırsa hız azaltılıyor ve arttırılarak denge sağlanmasına yardımcı olunuyor. Bunu yapmak için ABS sistemi devreye girmektedir. Bu şekilde sistem çalışırken aracın kaymasının da önüne geçilmektedir.
Birçok sürücü bu sistemi yanlış anlayabiliyor. ASR sistemi karlı yollarda aracın çekişini arttırmaya yardımcı olmaz. Sistemin ana özelliği patinaj durumunda tekerleğinden gereksiz yere dönmesinin önüne geçmektir.
ASR Arızları Nelerdir?
Günümüzde ki araçlarda çok sayıda parça olması bazı sorunların anlaşılmasını zorlaştırıyor. ASR arızasını anlamak için bakılacak olan nokta ana ekranda yanan sistem ışığıdır. ASR ışığı yandıktan sonra sönmesi onun arıza yaşadığı anlamına gelmemektedir. Sistemin doğru şekilde çalıştığını sürücüye gösteriyor.
Ancak düz bir yolda ASR gerektirmeyen bir durunda sistem çalışıyorsa bu hız sensörü hatasına işaret edebilir. Bir başka sorunda ASR kapalı uyarısının verilmesidir. Bu durum sistemin beyninde yaşanan bir sorundan dolayı yaşanabiliyor. Bazı fonksiyonların bozuk olması bu ışığın kesintisiz bir şekilde yanmasına da neden olabilir. Böyle bir durum yaşandığında mutlaka kontrol edilmelidir. Çünkü ASR problemi çok ciddi sorunları ve kazaları beraberinde getirebiliyor.
ASR sistemi konusunda çok güzel yazı olmuş teşekkürler 🙂
Eski arabaların bir çoğunda bu sistemler yokken acaba yol tutuşları falan nasıldı diye hep merak ediyorum