Araçların çalışması ve yeterli performansı sunabilmesi için farklı sistemler kullanılmaktadır. Özellikle güç üretilmesine yardımcı olan hava – yakıt karışımının dengeli olması en önemlilerinden bir tanesidir. Eskiden bu işlem karbüratörler tarafından belirlenirken, günümüzde bunun için verimliliği çok yüksek olan enjeksiyonlar kullanılmaktadır.
Enjeksiyon nedir sorusuna verilecek en basit cevap motorun içerisine sensörler tarafından belirtilen miktarı aktarmaya yarayan sistemdir. Çok hassas oldukları için her yakma noktasına bu gönderilmektedir. Bu nedenle aracın güç üretmesi için gereken yakıtı motor içine yakılması için göndermesi ile bilinmektedir.
Enjeksiyon Çeşitleri Nelerdir?
Enjeksiyonlar farklı çeşitlerle araçlarda kullanılmaktadır. Teknoloji geliştikçe ve araçlarda kullanılan motorun tipine göre bunlar arabalarda kullanılmaktadır. Dört farklı enjeksiyon sistemi vardır.
- Çok Noktalı Enjeksiyon; Her silindire hassas bir şekilde yakın gönderen bir sistemdir. Bu sistem özellikle sabit hızlı sürüşlere büyük fayda sağlamaktadır.
- Gaz Kelebeği Gövdeli Yakın Enjeksiyonu; En eski ve en ucuz enjeksiyon tipidir. Yakıt aktarılmadan önce emme manifolduna gidiyor ve oradan yanma işlemine gönderiliyor.
- Sıralı Enjeksiyon; Bu sistemden yakıt püskürtme işlemi farklılık göstermektedir. Hepsi aynı anda değil sırayla yakıt püskürterek yakma işlemini gerçekleştirmektedir.
- Direkt Enjeksiyon; Özellikle turbolu araçlarda kullanılan bir sistemdir. Yakıt havayla buluşmadan direkt olarak silindire yönlendirmektedir. Ardından eşit bir şekilde dağılarak silindir içinde yanma işlemini gerçekleştirmektedir.
Enjeksiyon Arızaları Nelerdir?
Enjeksiyon arızaları araçlarda sık rastlanan sorunlardan birisi değildir. Ayrıca fark etmesi de kolay değildir. Arızayı fark etmek için zayıf emisyon, yakıt tüketiminin artması, yüksek sesle motorun çalışması, çıkan dumanın rengi ve performans düşüklüğü arızaya işaret eden detaylar arasında yer almaktadır.
Enjeksiyonlarda üç farklı tip sorun en çok görülenlerdir. Tıkalı yakıt enjektörü sorunu yakıtın manifolda erişemediği durumunda yaşanan sorunu ifade etmektedir. Araca çok kirli yakıt koyulması durumunda yaşanan sorunlardan bir tanesidir. Bu durumda yakıt atma işlemi kesik ve yavaş olacağı için aracın hızlanma probleminde ciddi sıkıntılar olabilir.
Bunların yanında yakıt enjeksiyon kaçağı da yaşanan sorunlardan bir tanesidir. Bozulan sistem sızıntı yaşanmasına neden oluyor. Bu da gaz kokusu, çekişte düşüş yaşanması ve tekleme bu sorunun fark edilmesine yardımcı olan araç sorunlarıdır.
Enjeksiyon Arızası Tamiri Nasıl Yapılır?
Bu arızanın tamiri için işin ustasına veya servise gitmek gerekiyor. Orta seviyede bir tamir ve teknik bilgi gerektiren bir sorundur. Bu sorunun çözümünde genelde enjektörler yerinden sökülmekte, temizlenmek ve yerine takılmaktadır. Ancak her zaman bu işlem sorunun çözümü için yeterli olmamaktadır. Yakıt basıncı, sızıntı, ideal yakıt karışımı gibi detaylara da bakmak gerekiyor. Bunun içinde uzman bilgisi gerekiyor. Oto sanayilerde bu sorunu çözmek için hizmet veren ustalara gidebilir veya yetkili servislerle bağlantıya geçerek sorunun giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Enjeksiyon arızaları genelde halledilmezse ciddi sorunlara dönebiliyor
Araba alacağım da, ikinci el arabalara bakıyorum bu arıza çeşitleri için ekspertiz raporu bilgi verir mi bize?
Merhaba Serpil Hanım,
Detaylı ekspertiz yaptırabilirsiniz. Ya da bildiğiniz bir ustaya gösterebilirsiniz.