Motosiklet Zincir Bakımı Nasıl Yapılır?

birevim faizsiz araba

Motosiklet zincir bakımı; motosiklet bakım sürecinin en önemli aşamalarından birisini temsil etmektedir. Motosiklet zincir bakımı sayesinde motosiklet kullanıcılarının ciddi bir masraftan kurtulması söz konusu olacaktır. Bakımlı bir motosiklet zincirinin 20-25 bin km arasında değişen kullanım ömrü sunduğu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Ancak, bakımsız motosiklet zincirinin ise 10-15 bin km’de sorun çıkarması söz konusu olacaktır. Bu durum, motosikletin performansını ve sürüş deneyimini olumsuz anlamda etkileyecektir. Bu sebeplerden dolayı, motosiklet zincir bakımı; belirli dönemlerde ve şartlar dahilinde yapılmak zorundadır.

Motosiklet Zinciri Nasıl Temizlenir?

Motosiklet zincirinin temizlenmesi noktasında yalnızca suyun veya tazyikli suyun yeterli olmayacağını belirtmek gerekir. Bunun sebebi, zincirde birtakım kurumuş yağ ve pisliklerin bulunduğu gerçeğidir. Bu bağlamda, söz konusu detayları zincirden söküp atmak için nitelikli temizleyici ürünler tercih edilmelidir. Zincir temizleme spreylerinin bu konuda faydalı olduğundan bahsetmek gerekir. Ancak, söz konusu spreylerin pahalı olmasından dolayı motosikletçilerin farklı alternatiflere ihtiyaç duyması söz konusudur. Bu noktada, litresi gayet ucuz olan mazot veya gaz yağından faydalanabilirler. Mazot ve gaz yağı; doğru kullanıldığı takdirde gereken temizliği sağlayacaktır.

Zincirin temizlenmesinde sert olmayan bir fırçadan yardım alınmalıdır. Gaz yağı dökülerek pisliklerden ve atık yağdan temizlenmesine çalışılmalıdır. Mazot ya da gaz yağını zincire uygularken cam sil gibi şişelerden yardım alınabilir. Dişli ve dişli arkası başta olmak üzere zincirde bulunan her yer detaylı olarak temizlenmelidir. Zincirin temizlenmesinin ardından bez yardımıyla detaylı olarak silinmesine başlanmalıdır.

Motosiklet Zinciri Nasıl Yağlanır?

Hangi motosiklet zincir yağının tercih edilmesi gerektiği noktasında kullanıcıların kişisel tercihlerinin belirleyici olduğundan bahsetmek gerekir. Zincire daha çok yapışan bir motosiklet zincir yağının tercih edilmesinin doğru olacağı bilinmektedir. Söz konusu zincir yağlarına yarı sıvı gres yağı adı verilmektedir. Motosiklet zincirinin temizlenmesinin hemen ardından zincir yağının uygulanması mantıklı olabilir. Ancak, motosikletin bir süre kullanılması ve bu süreçte zincirin ısıtılmasının ardından motosiklet zincirinin yağlanması tavsiye edilmektedir. Motosiklet zincir yağının zincirin hem iç hem de dış tarafına uygulanması gerekmektedir. Yağlama işleminin bitmesinin ardından motosikletin ortalama 30 dakika boyunca hareketsiz kalması şarttır. Bu sürede, zincir yağının zincir üzerindeki etkisinin artacağı tahmin edilmektedir.

Motosiklet zincirinin ortalama 300 km’de bir olmak üzere yağlanması tavsiye edilmektedir. Ancak, şartları uygun olan motosiklet kullanıcılarının bu aralığı 200 km’de bir olarak güncellemesi gerekmektedir. Buna ek olarak, motosiklet zincirinin 300 km’de bir yağlanmasının yeterli bir bakım işlemi olmadığını söylemek gerekir. Üç kez yapılan yağlama işlemlerinin ardından zincirin temizlenmesi gerekmektedir. Motosiklet zincirinin üç yağlamanın ardından temizlenmediği hallerde yapılan yağlama işleminin herhangi bir önemi kalmayacaktır. Zincirin arasında bulunan yağ ve pislikler; motosiklet zincirinin düzenli çalışmasını ve yağlanmasını engelleyen unsurlar arasında bulunmaktadır.

birevim

4 Comments

  • Motosikletlerde zincir bakımı çok önemli, dişli atması yaşamamak adına ara ara bakımlarını yapmak gerek

  • Zincir bakımı yapımı çok zor mu? Kendimiz yapabilir miyiz yoksa motor ustasına gitmemiz gerekiyor mu?

    • Merhaba Cemal Bey,
      Araç bakımı konusunda deneyime sahip değilseniz konusunda uzman kişiler tarafından yapılması daha doğru olacaktır.

  • Zincir temizleme kitleri var motorcularda işte yağı vb malzemelerini koyuyorlar abim alıyordu sürekli ondan

Leave a Comment

seventeen − one =