Motosiklet sahibi olan birçok kişinin merak ettiği sorulardan biri motosiklet için HGS nasıl alınır? Motosiklet için sahip olunması gereken HGS’nin satış ya da bakiye yükleme işlemleri anlaşmalı bayiler, anlaşmalı kesme şirketleri, anlaşmalı bankalar ve PTT iş yerleri tarafında yapılabilmektedir.
Özel yollardan ve köprülerden kaçak şekilde geçmek, motosikletin plakasını belli etmektedir ve bu durum kişilerin başına dert açabilmektedir. Bu nedenle motosikletlere mutlaka HGS satın alınması gerekir. Motosikletine HGS satın almak isteyen kişiler, en yakın PTT şubesine giderek bu işlemi kısa süre içerisinde halledebilmektedir. Bireysel olarak gerçekleştirilen başvurularda ruhsat, ruhsat fotokopisi ve kimlik götürmek yeterli olacaktır. Bu belgeler ile PTT şubelerine giderek motosikletinize HGS satın alabilirsiniz.
Motosiklete HGS almak için genellikle büyük PTT şubeleri tercih edilmektedir. Çünkü her PTT şubesi HGS satımı gerçekleştirmemektedir. Genel olarak motosiklet kullanıcıları HGS kullanmayı pek tercih etmemektedir. Bu nedenle PTT şubeleri de kendi bünyelerinde HGS etiketi bulundurmamaktadır. Kurum adına bir HGS sistemi satın almak istiyorsanız, ruhsat fotokopisi, araç ruhsatı ve tescil belgelerine sahip olmanız gerekir. Bu belgeler ile gittiğinizde kolay bir şekilde HGS alabilirsiniz.
Motosiklet HGS Sistemi Nedir?
Motosiklet sahibi olan kişilerin merak ettiği sorulardan bir diğeri de motosiklet HGS sistemi nedir? Türkiye’de otoyollardan ve köprülerden geçiş yapabilmek için HGS sistemine sahip olmanız gerekir. Bildiğiniz üzere araçlar ile özel otoyollar ve köprüler üzerinden seyahat ederek ulaşım sağlanmaktadır. Bu nedenle HGS sistemleri taşıtlar için oldukça önemlidir.
Türkiye içerisinde yaşayan her taşıt sahibinin bu yollardan geçebilmesi için HGS sahibi olması gerekir. Bunun yanı sıra HGS alımı, taşıtlara göre farklılık göstermektedir. Motosikletlerde bu araçlardan biridir. Çünkü HGS sistemleri, araç sınıflarına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle motosiklet HGS sistemi almak isteyen kişiler, diğer otomobillerdeki yöntemler ile alamamaktadır.
Motosiklet HGS Ücretleri Nelerdir?
HGS, Türkiye’deki otoyollar ve köprüler için elektronik olarak geçiş sağlayan bir sistemdir. Motosiklet sahibi olan kişilerde, bu sistemlerden faydalanarak hızlı bir şekilde geçiş yapabilmektedir. Motosiklet için HGS almak, oldukça kolay ve kısa bir süreçtir. HGS, fiziksel bir etiket yerine plakaya entegre edilen bir çip içermektedir. Bu şekilde geçişler otomatik olarak kaydedilmektedir.
HGS sistemleri, birçok banka ve PTT şubelerinden temin edilebilmektedir. Motosiklet sahibi olan kişiler, bu kurumlara başvuruda bulunarak HGS etiketi edinebilmektedir. İsteyen kişiler HGS hizmetini online olarak da alabilmektedir. Bankaların ve HGS hizmeti sağlayan firmaların internet sitelerine girerek başvuru yapabilir ve motosikletiniz için HGS temin edebilirsiniz.
Motosiklet HGS İptali Nasıl Yapılmaktadır?
Motosiklet HGS sistemlerini sonlandırmak isteyen kişiler, motosiklet HGS iptali için yapılması gereken işlemleri merak etmektedir. İlk olarak HGS iptali için başvuruda bulunmak gerekir. Bu başvurular genellikle motosiklet sahibi kişiler tarafından, HGS etiketi aldıkları bankaya ya da firmaya yapılmaktadır. Motosiklet sahibi olan kişiler, HGS etiketlerini aldıkları yer ile iletişime geçerek iptal için gerekli bilgileri alabilmektedir ve başvuruda bulunabilmektedir.
Şubede yapılan başvurulardan ayrı olarak çağrı merkezleri üzerinden de HGS iptali için bilgi alabilir ve işlemlerinizi başlatabilirsiniz. E – Devlet üzerinden de HGS iptali yapabilirsiniz. E – Devlet hesabınıza giriş yaparak ilgili menüde yer alan HGS işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. HGS iptali yapıldıktan sonra motosiklet sahipleri HGS kullanımına son verebilmektedir.
Bu süreç içerisinde etiket sahibi olan kullanıcılar, etiket üzerindeki bakiyelerini kontrol edebilir ve gerekirse geri almak için ilgili bankaya ya da HGS hizmet aldığı kuruma başvuru yapabilir. Bu adımları takip ederek motosiklet sahibi olan kişiler HGS sistemlerini istediği zaman sonlandırabilmektedir.
Motosiklet HGS Geçiş Noktaları
HGS kullanımı, motosiklet sahiplerinin birçok otoyoldan ve köprüden geçmesi için kolaylık sağlamaktadır. Birçok motosiklet HGS geçiş noktaları bulunmaktadır. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Osmangazi Köprüsü ve İstanbul – İzmir otoyolu gibi yerler, motosiklet sahiplerinin HGS ile kolay şekilde geçiş yapabileceği yerlerdir.
Motosiklet kullanan kişiler, bu gibi yerlerde HGS kullanarak trafiği hızlı bir şekilde aşabilmektedir. Osmangazi Köprüsü, İzmit Körfezi’ni geçerek İstanbul ile İzmir’i bağlamaktadır. Bu köprü üzerinden de HGS ile hızlı bir geçiş sağlanabilmektedir. İstanbul – İzmir otoyolu ise Türkiye’nin en önemli otoyollarından biridir. Motosiklet sahipleri, bu yolu kullanarak İstanbul’dan İzmir’e ya da ters bir güzergaha hızlı şekilde ulaşabilmektedir. HGS sistemi, bu otoyolda da geçişlerin kolaylaşmasını sağlayan bir sistem sunmaktadır. Motosiklet HGS sistemleri ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, resmi kaynaklarda detaylı bilgilere ulaşabilmektedir.
Motosiklet ile HGS’den Kaçak Geçişin Cezası Nedir?
HGS sistemine sahip özel yollardan ve köprülerden HGS sistemine sahip olmadan geçmek, belirli bir miktar cezanın kesilmesine neden olmaktadır. Motosiklet ile HGS’den kaçak geçmenin cezası, farklılık göstermektedir. HGS sistemi üzerinden kaçak şekilde geçen kişilerin plakası üzerinden 15 gün içerisinde abone olması gerekir.
Eğer kişler 15 gün içerisinde HGS sistemi abonesi olursa ve abone hesaplarına geçiş için yeterli miktarda para yüklerse, bu cezalı geçiş için herhangi bir ceza ödenmesine gerek kalmayacaktır. Ancak kişiler 15 gün içerisinde hala HGS abonesi olmadıysa ve HGS içerisine para yüklemediyse, kişiler için belirli bir ceza uygulanabilmektedir.
Motosikletler için bu giriş – çıkış yapılmış olan mesafeye ait tüm geçiş ücretinin 4 katı kadar bir para cezası uygulanmaktadır. Bu cezanın kesin olarak ödenmesi gerekmektedir. Aksi halde ceza puan şeklinde geri dönebilmektedir. Motosiklet HGS sistemleri bu nedenle oldukça önemlidir. Ulaşım için kullanılan ufak ya da büyük çaplı tüm araçların HGS sistemine sahip olması, daha kolay bir ulaşım imkanına sahip olmalarını sağlayacaktır.