Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Trafikte kazaların önüne geçilmesi için çok sayıda yasak bulunmaktadır. Bu yasaklara uymayan sürücülere trafik polisleri tarafından cezalar yazılmaktadır. Cezalar yazıldıktan sonra ödenmesi gerekiyor. Ödenmesi için kullanılan farklı yollar vardır. Öncelikle cezanın size tebliğ edilmesi gerekiyor.

birevim faizsiz araba

Eğer cezası 15 gün içerisinde ödemeye karar verirseniz sizlere %25’lik bir indirim imkanı sunuluyor. Ancak cezası 30 gün boyunca ödemezseniz her ay için %5 faiz uygulanmaktadır. Bu konuda bilgiler açıkça belirtilmiştir. Trafik cezalarına e-Devlet sistemi üzerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden bakmak mümkündür. Geçmişte sadece elle trafik cezası ödenirken günümüzde birçok yöntemi kullanarak ceza ödemek mümkündür.

İnternet Üzerinden Trafik Cezası Ödeme

En basit trafik cezası ödeme yöntemi internet üzerinden yapılandır. Bankalara ait mobil uygulamalar, internet bankacılığı, Gelir İdaresi Başkanlığı gibi kanalları uygulanarak borunuzu ödemeniz mümkündür. Tabi ille borcu ödemek zorunda değilsiniz. İsterseniz cezaya itiraz etme hakkınızda var. Ancak bunun için öncelikle cezanın hatalı yazıldığından emin olmalısınız.

Cezayı ödemek veya itiraz etmek için öncelikle yazıldığından emin olmalısınız. Trafik cezasını öğrenmek için SMS yolunu tercih etmek mümkündür. Bunun için “TPC PlakaNo Tescil Tarihi TC No” yazılarak 1189’a mesaj atmanız yeterli olacaktır. İsteyen e-devlet üzerinden de sorgulama yapabiliyor. Borcunuzun olduğunu öğrendikten sonra istediğiniz işlemi yapmak size kalacaktır.

Trafik Cezasına İtiraz Nasıl Olur?

Trafik cezası birçok sürücünün karşılaştığı bir durumdur. Hız limitlerini aşanlara yazılan cezalar, emniyet kemeri, alkollü araç kullanımı gibi sayısız kalem üzerinden ceza yazılmaktadır. Günümüzde cezalar detaylı bir şekilde sürücülere ulaştırılarak ödemeleri istenmektedir. Ancak elinize gelen ceza makbuzunda hatalı olmadığınızı fark ederseniz yapmanız gereken buna itiraz etmek olacaktır. İtiraz işlemi gerekli evrakları ve dilekçeyle birlikte Sulh Ceza Mahkemesine yapılmalıdır.

İtiraz için nüfuz cüzdanı, ehliyet, ruhsal belgelerinin fotokopileri, ceza kağıdının fotokopisi, cezayı itiraz için bir dilekçenin hazırlanması gerekmektedir. Tüm bu evrakları eksiksiz bir şekilde topladıktan sonra yapılması gereken ceza tebliğe edildikten sonra 15 gün geçmeden başvurusunun yapılması olacaktır. Bu süre içerisinde yapılmayan itirazlar geçersiz kabul edilecektir.

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Bakmak

Günümüzde trafik cezaları sadece trafik polisleri tarafından yapılan çevirmelerde yapılmıyor. EDS sistemleriyle, radar sistemleriyle de ceza yazılabiliyor. Bu cezaları öğrenmek içinse e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Çevirme esnasında yazılan cezalar sürücülere yazılırken, kamera sistemleri tarafından yazılan cezalar plaka üzerine yazılmaktadır.

Arkadan yazılan cezalar bir mektup ile eve kadar geliyor. Ancak evinize gelmeden cezası e-Devlet sistemine giriş yaparak öğrenmek mümkündür. Bu sorgulamayı üç gün içerisinde yapmanız gerekiyor. Çünkü ceza en az üç gün içerisinde işlenmektedir. Uzun bir yolculuktan geldikten sonra ceza alıp almadığınızı öğrenmek için üç gün beklemeli ve ardından buradan kontrol ederek öğrenebilirsiniz.

birevim

4 Comments

  • Trafik cezası yemişim, sisteme biraz geç düşüyormuş ben nasıl erkenden ödeyebilirim?

    • Merhaba Yasin Bey,
      En erken görebileceğiniz ekran E-devlet sistemidir. Buradan takip edebilirsiniz.

  • İlk trafik cezamı bugün yedim erkenden nasıl ödeyebilirim sisteme düşmesi uzun sürüyormuş?

    • Merhaba Gökhan Bey,
      E-devlet üzerinde görüntülediğinizde ödeme yapabilirsiniz.

Leave a Comment

twenty + 3 =