Rodaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Sıfır kilometre bir araç aldığınızda ondan maksimum performansı alabilmek için yapılması gereken testler vardır. Bu testlerde ilk bakılması gereken nokta motor içinde yer alan parçalardır. Bu parçalar ister istemez binde bir olsa da pürüze ve hataya sahiptir. Bu hatalarda aracın performansının yüzde yüze çıkmasına engel oluyor.

birevim faizsiz araba

Bunun için araca rodaj işleminin yapılması gerekiyor. Bu işlem sadece motor kısmında bulunan parçalara değil aynı zamanda onunla bütün olan lastik, debriyaj gibi parçalarda yapılmaktadır. Bu işlemi yaparak aracın motor gücünü arttırmak mümkün olduğu gibi aynı zamanda araçta yeterli seviyede verim almakta mümkün oluyor.

Rodaj Nedir?

Rodaj kelimesi birçok sürücü için yabancıdır. Bu işlemin amacı aracın uzun vadede kaliteli bir şekilde sürülmesine ve bundan fayda sağlanmasına imkan tanımak olacaktır. Sizlerde bu imkandan yararlanmak ve avantaj sağlamak istiyorsanız yapmanız gereken bu işlemi doğru şekilde uygulamak olacaktır.

Rodaj işlemi için sanayiye gitmeniz veya bir profesyonelden yardım istemeniz gerekmiyor. Sıfır kilometre veya motoru yapılan tüm araçla için bu işlem yapılmaktadır. Bunun için nasıl yapılacağı bilmeniz yeterli olacaktır. Sürücünün araç hareket ederken yapacağı işlemler rodaj nasıl yapılır sorusuna cevap verecektir.

Rodaj Nasıl Yapılır?

Rodaj işlemine başlamadan önce sıfır kilometre bir araç için belirli bir mesafenin kat edilmesi gerekiyor. Bunun için en uygun aralık 2 bin kilometreden sonrası olarak görülüyor. Bu mesafeyi kat edenler için bu işlem yapılabilmektedir.

Rodaj işlemi sırasında aracı kesinlikle yüksek devirde kullanmamanız gerekiyor. Devir aracın motor gücüne göre belirlenir. 6 bin devire sahip bir araçta 4 binin üzerine çıkmamak gerekiyor. Genelde devir seviyesinin 2/3 olarak hesaplamak doğru olacaktır.

Rodaj yapılırken hızlanma konusunda dikkatli olunmalıdır. Yüksek hıza gaz pedalına sonuna kadar basarak ulaşmamak gerekmektedir. Bu şekilde kullanılan araçlarda yanma hızı daha yüksek olacak ve motor içinde ki basınç oranı artacaktır. Bu işlem ilerleyen süreçte basınç kaybına neden olacaktır. O nedenle dikkatli hareket etmek önemlidir.

Rodaj işlemi öncesinde araç çalıştırıldıktan sonra motoru ısıtmak büyük önem taşımaktadır. En az 1 dakika boyunca motor ısıtılmalıdır. Bu işlem en az 1500 kilometre boyunca uygulanmalıdır. Bu işlem tamamlandıktan sonra aracınızı daha rahat ve istediğiniz gibi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Rodaj Yapmak Gerekli midir?

Özellikle eski motorlara sahip olan araçlarda bu işlem kaçınılmaz olarak görülüyordu. Ancak günümüzde gelişen motor üretim teknolojisi bu durumu neredeyse gereksiz bir seviyeye getirdi. Ancak hala yapılması gerektiği söylenmektedir.

Rodaj işlemi doğru şekilde yapılmayan araçlarda aşınma sekman içerisinde daha yüksek bir oranda oluyor. Bu silindir duvarında yaşanan aşınmalar aracın motorunun daha kısa sürede bozulmasını beraberinde getiriyor. Yeni aldığınız bir aracın motoruna para harcamak istemiyorsanız bu işlemi belirli bir kilometre içerisinde uygulamanızda fayda var.

birevim

4 Comments

  • İlgi çekici bir başlık, merak ettiğim bir konuydu yazı çok iyi olmuş kaleminize sağlık 🙂

  • Motor yeni yapıldığında bu parçaların da değişimi yapılmış oluyor mu?

    • Merhaba Serpil Hanım,
      Kesin değiştiğini söylemek mümkün değildir. Yaptırılan yerle görüşülmelidir.

Leave a Comment

seventeen − 2 =