Trafik araba sayısının artışına devam etmesi nedeniyle giderek içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Bu durum insanların araç kullanmalarını daha zor hale getirmesinin yanında birçok kazaya da kapı açıyor. Bunun için uygulanan çok sayıda kural vardır. Kuralların uyulmasına yardımcı olmak için yollarda birçok levha vardır. Her levhanın farklı anlamları bulunmaktadır.
Ehliyet alırken bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi de bu tabelaların anlamlarıdır. Bu konuda yetersiz olanlar sınavı geçememektedir. Tabi her tabelanın anlamı olduğu gibi kendi içerisinde sınıflara ayrılmaktadır. Altı farklı sınıfta tabelaları ayırmak anlamaya daha fazla yardım edecektir.
Trafik Tabelalarının Özel Sınıfları
Trafik levhaları yollarda güvenliği sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır. Hız sınırı, dönüş işaretleri en önemlisi de dur tabelasıdır. Bunların sınıfları ve anlamlarını öğrenmek sizlere araç kullanırken yardımı olacak detaylardır.
- Tehlike Uyarı Levhaları
Yollarda tehlikeli yol durumlarını gösteren levhalar sürücüler için büyük önem taşımaktadır. Sert sola ve sağa viraj tabelası, yol daramla ve tehlikeli eğim tabelaları bunlardan sadece birkaç tanesidir. Bu levhaların ortak özelliği üçgen içerisinde işaretlerin yer almasıdır.
- Trafik Tanzim Levhaları
Yol içerisinde hareket ederken düzeni sağlamak için kullanılır. Motorlu taşıt giremez, kamyon giremez, 7 metrenin üzerinde araçlar giremez gibi levhalar en basitleridir. Bu işaretler genelde tabela da bir dairenin içerisinde yer almalarıyla bilinirler. Kırmızı, beyaz ve mavi olarak yol kenarlarında yerlerini almaktadır. Hız sınırı da bu tabelalar arasında yer alır.
- Trafik Bilgi İşaretleri
Yol kenarlarında yol durumuyla ilgili bilgi veren çok sayıda tabela vardır. Şerit sayısı azalıyor, üst geçit, kaçır rampası, radar işareti, tek yön, yaya geçidi ve şehir levhaları bu tabelalar arasında yer alır. Genelde dikdörtgen bir yapıya sahip olmaları ve aynı zamanda mavi olmalarıyla dikkat çekmektedir.
- Park Etme ve Durma Levhaları
Park noktalarını belirten veya park edilemez noktaları gösteren levhalar buradadır. Ayrıca duruş yapılamayacak alanlar, duruş için müsait olan noktalar bu işaretlerle genelde şehir içlerinde kullanılarak şoförlerin dikkatli olmasına yardımcı olanlar arasında yer alır.
- Yatay Yol İşaretleri
Yollarda yatay olarak işaretlenen birçok çizgi vardır. Uzun mesafeli yollarda düz çizginin varlığı sollamanın olmayacağı anlamına geliyor. Kesik çizgilerin varlığı aracın önde ki aracı görerek sollama imkanının olduğu anlamına geliyor. DUR, azami hız, bisiklet yolu da bu levhalar arasında yer almaktadır.
- Yeni Standart Trafik İşaretleri
Levhalar içerisinde en son eklenen grup standart olarak kullanılmaya başlanan trafik levhalarıdır. Bu grup içerisinde şehir hayatı içerisinde yaşanabilecek durumlar için bilgiler sürücülere aktarılmaktadır. Okul bölgesi, iki yönlü trafik, elektronik denetleme, tramvay durağı, sanayi bölgesi, ağaç engeli gibi birçok işaret bur grubun içerisinde yer almaktadır. Levhalara uyarak hareket etmek kaza riskini en aza indirmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Trafik levhalarının bazılarına hiç denk gelmesekte bilmemizde fayda var 🙂
Trafik levhalarına aslında hakim olmamız gerek ama bir çoğumuz eksiğiz bu konuda