Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

birevim faizsiz araba

Bir arabada otomatik vitesi nasıl kullanırsınız? İlk kez otomatik sürüş; Çalıştırırken, sağ ayağınızı sol pedala (fren) koyun ve aşağı doğru bastırın, aracı anahtar veya çalıştırma düğmesi ile çalıştırın. Ayağınız hala frendeyken, hangi yöne gitmek istediğinize bağlı olarak vites kolunu Sür veya Geri konumuna getirin.

Önceden manuel vitesten rahatsız olan kişilerin tercihi olan otomatik otomobiller artık yoğun şekilde kullanılıyor.  Aslında, yakıt verimliliği, göreceli sürüş kolaylığı ve nispeten daha düşük bakım maliyetleri sayesinde, her zamankinden daha popüler olduklarını kanıtlıyorlar.

Ancak otomatik arabalar sizin için birçok işin üstesinden gelse de manuel şanzımana alışkınsanız, direksiyona geçmek kesinlikle kafa karıştırıcıdır. Bu yazıda, neler bekleyebileceğinizi konuşacağız, farklı otomatik şanzıman türlerini detaylandıracağız ve otomatik bir arabayı nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınıza dair bazı önemli ipuçları vereceğiz.

Farklı otomatik şanzıman türleri

Otomatik sürüş dersinize başlamadan önce, mevcut olan çeşitli otomatik vites kutularına bir göz atmaya değer, böylece direksiyon başında ne bekleyeceğinizi bilirsiniz.

Geleneksel otomatik şanzımanlar

En yaygın ve rafine otomatik şanzıman olan geleneksel otomatik şanzımanlar, debriyaj yerine bir tork konvektörü kullanır, üç ila on oran içerir, ancak sonuçta manuellerden daha fazla yakıt kullanırlar.

Sürekli değişken şanzımanlar (CVT)

Genellikle hibrit otomobillerde bulunan CVT’ler, bas-ve-git deneyimi sunan ve otomobilin fark edilebilir oranlar olmadan sorunsuz bir şekilde harekete geçmesini sağlayan bir kayış kullanır.

Verimli ve son derece güvenilir olan vites eksikliği, diğer otomatik vites kutularına kıyasla hızlanma biraz daha yavaş olsa da daha yumuşak, daha akıcı yolculuklar sağlar.

Çift kavramalı otomatikler

Geleneksel otomatik şanzımanlara benzer, ancak tork konvertörü olmayan çift kavramalı otomatik şanzımanlar, otomatik olarak çalıştırılan iki debriyaj kullanır. Bir debriyaj, içinde bulunduğunuz vitesi çalıştırırken, diğeri değiştirmek istediğiniz vitesi hazırlar.

Bu nedenle, genellikle yıldırım hızında vites değişimi gerektiren spor arabalarda bulunurlar.

Otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar Normal düz vites kutularına benzer şekilde, otomatikleştirilmiş düz vites kutuları vitesleri otomatik olarak seçer ve debriyajı çalıştırmak için pedal yerine yerleşik bir bilgisayar kullanır.

Otomatik bir araba sürmek için en iyi ipuçları nelerdir?

Vites koluna alışmak

Başka bir şey yapmadan önce, vites koluna alışmanızı tavsiye ederiz. Sürüş modları arasında geçiş yaparken, tıpkı bir kılavuzdaki debriyaj gibi, sadece freni basılı tutun. Çoğu otomatik otomobilde bulunan temel sürüş modları aşağıdaki gibidir:

P – Park: Arabanızı durdurup inerken kullanılır. Bunu yapmak şanzımanı ‘kilitler’, bu da kaymasını önler, ancak yine de park ederken el frenini çekmeniz gerekir.

R – Geri: Beklediğiniz gibi, bu, bir kılavuzdaki geri vitesle aynı işlevi görür ve geri gitmeniz gerektiğinde kullanılmalıdır.

N – Nötr: Işıklarda veya trafikte birkaç saniye duruyorsanız, aracı boş konuma almalısınız. Sadece yuvarlanmayı önlemek için freni/el frenini de kullandığınızdan emin olun.

D – Sürüş: İleri gitmek için kullanılan araç, yeterince hızlı hareket etmeniz koşuluyla otomatik olarak ikinciye, ardından üçüncüye ve bu şekilde devam eder. Ayrıca, vites kollarında başka ayarlara sahip otomatikleri de görebilirsiniz,

örneğin: 1: Birinci viteste kalın (yokuş tırmanırken kullanışlıdır)

2: İkinci viteste kalın (yine yokuşlar için iyi)

L: Düşük viteste kalın

S: Sport (daha fazla hızlanma sağlar)

birevim

Leave a Comment

5 × 2 =