Fren Balatası Nedir?

Fren balataları aracınızın fren sisteminin önemli bir bileşenidir. Fren pedalına her bastığınızda, bu kuvvet hidrolik sistem vasıtasıyla kalipere çevrilir. Bu kumpas, fren balatasını otomobilin tekerlekler üzerinde düz disk olan fren rotorlarına iter.Bu şekilde oluşturulan basınç ve sürtünme, arabanızı yavaşlatmak veya tamamen durmak için çalışır.Fren balataları farklı malzemelerden üretilmiştir ve frenleme sırasında ısı ve enerjiyi emdiklerinden çok fazla aşınırlar. Bu yüzden zaman zaman değiştirilmeleri gerekir. Aracınız için fren balatalarını seçerken, sahip olduğunuz araç tipini ve tipik olarak sürdüğünüz koşulları dikkate almalısınız.Fren balataları yarı metalik, organik veya seramik malzemelerden yapılmıştır ve her birinin dikkate alınması gereken benzersiz faydaları ve dezavantajları vardır.

birevim faizsiz araba

Fren Balata Çeşitleri

  • Yarı metalik fren balataları

Çoğu otomobil ve diğer araçlarda yarı metalik fren balataları kullanılır. Bu fren balataları, reçine ile bağlanmış bakır, çelik, grafit ve pirinç metal talaşlarından oluşur.

  • Seramik fren balataları

Seramik fren balataları esas olarak seramik liflerden ve birbirine bağlı diğer dolgu maddelerinden oluşur.Bakır lifleri de olabilir.

  • Organik fren balataları

Organik fren balataları, reçineye yapıştırılmış cam, kauçuk ve Kevlar gibi metalik olmayan bileşenlerden oluşur.

Fren balatalarını ne zaman değiştirmelisiniz

Üreticiler fren balatasına küçük bir parça yumuşak metal koyarlar.Fren balatası belli bir seviyeye kadar aşındığında, metal fren rotoruna sürtünmeye başlar. Her frenleme işleminizde bir gıcırtı sesi duyarsanız, bu fren balatasının değiştirilmesi gerektiğini gösterir.İleri teknoloji otomobillerde elektronik izleme sistemi bulunur. Bu sistem, kontrol panelinizdeki bir uyarı ışığını aydınlatan bir elektronik devre üzerinden uyarı gönderir.

birevim

Leave a Comment

five × three =