EBS, açılımı Electronik Breaking System olan, Türkçe karşılığı elektronik fren sistemi olan bir kısaltmadır. Araçların fren sistemlerine uygulamak için geliştirilen bu sistem güvenliğin uygulanması açısından önemli bir değişim olmuştur.
Frenleme sisteminin daha iyi kumanda edilmesi için araçlara eklenmiştir. ABS ve ASR gibi araçlarda kullanılan fren sistemine entegre edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Bu sistemin kullanımda sağladığı en büyük avantajları arasında elektronik olması nedeniyle daha hızlı frenleme sağlıyor olmasıdır. Bu kısa tepkiyi beraberinde getirerek, sürücülerin yolda daha güvenilir bir şekilde seyahat etmelerine yardımcı olan bir hizmet olarak öne çıkmaktadır.
Fren pedalına basıldığı andan saniyeler içerisinde fren sistemini devreye sokarak aracın en hızlı şekilde durmasına yardımcı olan bir sistemdir.
EBS Sisteminin Avantajları
Fren sisteminin amacı aracın ani fren halinde en hızlı şekilde durmasına yardımcı olmasıdır. Ancak ani fren yapıldığında araba kızaklayacağı için tahmin edilenden daha uzun bir sürede aracın durması mümkün olmayacaktır.
EBS sistemi fren pedalına uyguladığı basınç ve verilen tepkiye anlık cevap vermesi ile bu durumunun önüne geçerek en kısa mesafede durulmasına yardımcı olmaktadır. Fren sistemi bu sayede daha kontrollü bir hale gelir ve aracın güvenli bir şekilde durmasına yardımcı oluyor. Özel bir sistem olmasından dolayı tamir edilmesi için normal fren sistemi aletleri yeterli olmamaktadır. Bunlara ek olarak özel bir sistem ile bu cihazın tamiri sağlanmalıdır.
EBS Nasıl Çalışır?
Araçlarda bulunan ABS ve ASR sistemleriyle birlikte çalışan bir sistemdir. Kumanda görevi gördüğü için hangi şekilde frenlemenin yapılmasına ve en hızlı şekilde nasıl durulacağına karar vermektedir.
Bu sistemin en önemli özelliği kısa tepki anlarını sağlaması ve kısa fren mesafeleri sunmalarıdır. Bu sayede araçların daha güvenli ve emniyetli bir sürüş sağlaması sağlanır.
Sistem iki farklı devreden oluşmaktadır. Pnömatik adı verilen iki devreli sistem ve buna ek olarak tek devreli çalışan elektro pnömatik sistemden oluşmaktadır. Bu sisteme ek olarak arka tekerler için ABS valfi ve ön frenler için ön aks bulunmaktadır. İçinde bulunan fren değer verici pedala basma kuvvetine göre tepki vererek aracı en hızlı şekilde durduracak kararı vermektedir.
Günümüz araçlarında EBS her araçta var diye biliyorum ve git gide EBS teknolojisi yerine yeni teknolojilerinde geleceğini düşünüyorum
Merhaba Mehmet Bey;
EBS sistemi bizlerin daha güvenli sürüş deneyimi için gerekli sistemdir ve dünyada yaygın şekilde araçlarda kullanılmaktadır.
Eski araçlarda ebs varsa ani frene son basınçla bastığınızda tak tak ses duyardınız, o ses ebs sisteminin abs ile birlikte tekerlere fren uygulamasıydı, şimdi teknoloji geliştikçe bu sistemler çok daha rahat kullanılabiliyor.
EBS gerçek anlamda güvenliğimiz açısından çok önemli bir mekanizma sistemi
EBS sistemi hakkında çok güzel açıklamalı yazı olmuş teşekkürler 🙂
Son sistem araçlardaki ebs teknoloji çok mükemmel gerçekten, bir araç tanıtımında izlerken dikkatimi çekmişti ebs sistemi
Merhaba Orhan Bey,
Son model araçlarda bu sistem çokça tercih edilmektedir.Bu sistemin en önemli özelliği kısa fren mesafeleri sunmasıdır.
Yeni yeni araç kullanmaya başlıyorum ve abs ebs gibi kelimeleri öğreniyorum. EBS gerçekten çok kısa mesafe de durmamızı sağlıyor