DSG Şanzıman Nedir?

Çift kavramlı şanzıman olarak da bilinen DSG, şanzıman sisteminin bir parçasıdır. DSG nin açılımı Direct Shif Gearbox’ dur.

birevim faizsiz araba

DSG şanzıman, manuel şanzımandan devşirilerek geliştirilmiş şanzımana verilen isimdir. Bu şanzıman ilk olarak Alman otomobil devi Volkswagen tarafından kullanılmaya başlanmıştır. DGS şanzımanın patenti de Volkswagen’e aittir.

Vites geçişinin biraz yavaş olduğu otomatik arabalarda, aracın performansı bu yavaşlıktan etkilenir. Gereksiz gaza yüklenme sonucunda yakıt tüketimi de fazla olur. DSG yani çift kavramlı şanzıman sistemi bu sorunların üstesinden gelmek için tasarlanmıştır. Böylece vites geçişleri daha seri olur. DSG sistemi ilk kez olarak yine Volkswagen tarafından kullanılmıştır. Volkswagen’in denemesinin ardından, Mitsibushi, Nissan ve BMW gibi diğer önemli otomobil markaları da DSG sistemini kullanmaya başladı.

DSG şanzıman sisteminde iki adet debriyaj ve çift mil kullanılır. Millerden birisi 1-3-5, diğeri 2-4-6 ve R dişlerini barındırır. Sistemin çalışma şekli, araç 1. viteste bulunurken ve hareket halindeyken, diğer milde 2. vites dişlisi hazır bir vaziyette bekler. Araca 2. vitese geçme komutunun verilmesinin ardından diğer debriyaj harekete geçer, 1. vites dişlisi pasif hale gelir.   Böylece, 2. vites zaten hazır olduğu için herhangi bir güç kaybı olmaz.

DSG Şanzımana Sahip Araçların Avantajları Neler?

Güç kaybına sebep olmaması ve araca hızlı bir vites geçiş imkanı sağlayan DSG şanzıman, manuel vitesli araçlara göre çok konforlu bir sürüş sağlar. Ayrıca tüm bunları yaparken oldukça düşük bir yakıt tüketimi yapar.

Otomatik vitesli araçlardaki performans problemini yaşamak istemeyenlerin, manuel vitesin sürüş yorgunluğundan şikayet edenlerin tercih ettiği DSG şanzımanlı araçlarda bazı problemler de olabilir. Şimdi bu dezavantajlara bakalım.

DSG Şanzımana Sahip Araçların Dezavantajları Neler?

DSG şanzımanın, yeterli üretiminin bulunmaması ve bu sistem için elemanların çok fazla yetişmiyor olması, herhangi bir arızada önemli maddi kayıpların oluşmasına neden olur. Bu masraflar o kadar fazla olabilir ki bazı durumlarda aracın fiyatının neredeyse yüzde 30’una denk gelebilir. Oluşan arızalarda yetkili servis ve usta bulunması durumlarında da sıkıntılar yaşanabilir.

birevim

Leave a Comment

13 − 3 =