ABS Nedir?

birevim faizsiz araba

ABS sistemi, araçların manevra ve durma yeteneği sağlaması için oluşturulmuştur. Anti Lock Braking System’in kısaltılmış ifadesi olan ABS, 1936 yılında bulunmuştur. Aracın durma yeteneğini arttıran bu sistem, aynı zamanda sürücüye ekstra olarak hakimiyet kazandırır. Sürücüye daha kontrollü bir şekilde frenleme yapma imkanı tanıyan bu sistem, otomobil kontrolünün daha kolay bir şekilde yapılmasına olanak sağladığından oldukça önemlidir. ABS, tekerleklerin dönme hızlarını sensörler vasıtasıyla algılar. Böylelikle aracın yoldan çıkması veya savrulması gibi çeşitli tehlikelere karşı da önlem sağlanmış olacaktır. Aracın kullanılması sırasında, sürücü tarafından ani fren yapıldığı takdirde ECU sistemi sinyalleri devreye sokarak aracın fren basıncının ayarlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede tekerleklere basınçların uygulanarak kilitlenmelerinin de önüne geçilmiş olacaktır.

Nasıl Çalışıyor?

ABS’nin çalışması ise sürücünün araç fren pedalına sert basmasıyla olur. ABS bu sayede otomatik olarak devreye girmektedir. Güvenli bir sürüş için özel olarak geliştirilen bir yöne sahiptir. Bu sayede sürücü yol kontrolünü hiçbir şekilde kaybetmeden güvenilir bir şekilde yolculuğa devam edebilir. Bu durumda dört farklı tekerleğin basınçlarının birbirinden ayrı olarak tasarlandığını belirtmek gerekir. ABS sayesinde frenler saniyenin 18/1’i kadar kısa sürede tutulmuş olacaktır. Böylelikle sürücülerin hakimiyetini kaybetme gibi bir tehlikenin içinde olmazlar.

ABS’nin ortaya çıkışında iki farklı amacın olduğu tahmin ediliyor. ABS’nin ilk ortaya çıkış amacının direksiyon hakimiyetini sağlama amaçlı olduğu söylenen durumlar arasındadır. Ancak tek ortaya çıkış amacı bu olmayıp, bundan daha farklı bir amaç üzerine de kullanıma sunulduğunu belirtmek gerekir. İkinci amacı ise fren mesafesinin kısaltılmasını sağlamaktır. Bu sayede ABS’si bulunmayan araçlara nazaran bu tarz araçlar çok daha kısa bir süre içinde durmaktadır.

ABS’nin Çalışması

Genellikle bu sistemin aktif olarak çalışmaya devam ettiği uzman olan sürücüler tarafından rahatlıkla fark edilmektedir. Eğer araç sahibi fren pedalına çok ani bir şekilde basarsa, otomobilden gelecek olan mekanik farklı sesi duyacaktır. ABS’nin devreye girişi araç sahibi tarafından aynı zamanda fren pedalının daha sert bir hale gelmesiyle de anlaşılmış olacaktır. Bu tarz durumlar gerçekleştiğinde ise, araç sahibinin ayağını pedaldan çekmemesi gerekir. Yine aynı şekilde kuvvetli bir halde fren pedalına basılmaya devam edilmelidir. Araç sahibi eğer tekerleklerde bariz bir şekilde kilitlenmenin olduğunu hissederse, aracı daha sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmek açısından fren pedalını kısa bir süre bırakabilir. Bu süre ise ön tekerleklerin dönmesi için doğru bir şekilde ayarlanmalıdır. ABS temel olarak sürücüye daha iyi bir şekilde aracı kontrol etme özgürlüğü tanır. Böylelikle sürücü aracı istediği yöne doğru yönlendirme imkanı elde ederek, oldukça güvenli bir sürüş imkanı elde edebilir. Bu nedenle ABS sisteminin her türlü araç için oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu belirtmek gerekiyor.

birevim

2 Comments

  • Abs bir çok hayat kurtarıyor desek yalan olmaz, trafikte geçen gün abs sayesinde çok kritik bir kazadan kurtuldum

  • ABS buluşunu izlediğimde gerçekten çok şaşırmıştım çok farklı mantıklarla bulmuşlar

Leave a Comment

4 × 1 =