Şasi Nedir?

Şasi nedir; otomobillerle alakalı bir şeyler öğrenmek isteyen herkesin aklında bulunan bir sorudur. Şasi; genel olarak otomobillerin iskelet sistemi olarak tanımlanabilir. Bilhassa kaza sırasında kazanın şiddetinin en aza indirilmesi noktasında önemli bir işlevi bulunmaktadır. Tüm parçaların monte edildiği en büyük bölüm olmakla beraber kaza anında çarpma şiddetini göğüslemektedir.

birevim faizsiz araba

Şasi üzerinde otomobilin çeşitli sistemleri bulunmaktadır. Karoseriyi taşıyan temel yapı olmasıyla bilinmektedir. Bir şasinin her şeyden önce dayanıklı olması, az parçalı ve hafif olması, mekanik kısımlarının kolay sökülüp takılabilen yapıda olması gerekmektedir. Buna ek olarak, şasinin tüm gerekli kriterlere karşın maliyetinin en az olması kabul edilmektedir. Günümüz otomobillerinde eski şaşilerin yerini tek kabuk ve blok halindeki kafes biçimli hafif yapılar almıştır. Herkesin bildiği gibi, geçmişte sert ve kalın şasi çerçeveleri bulunmaktaydı.

Şasi Ne İşe Yarar?

Günümüzde gövdenin bir bölümü yolcuları kaza anında koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak, geri kalan bölümlerin ise kaza anında ezilmesi söz konusu olmaktadır. Koruyucu bölümler; kaza sırasında ortaya çıkabilecek enerjinin önemli bir bölümünü yutmaktadır. Kalan enerjiyi ise yolculara zarar vermeyecek noktalara yönlendirir.

Hareket halindeki bir aracın başına yol düzensizliklerinden dolayı birtakım vakalar gelebilir. Boyuna eğilme veya boyuna burulma şeklinde değiştirmeler oluşabilir. Bu noktada, şasinin arabanın güvenliği adına en önemli parça olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde tüm otomobil üreticileri; şasi için çok ciddi miktarlar harcamaktadır. Hem sıfır hem de ikinci el araç alırken şasiye çok dikkat etmek gerekmektedir. Aksi takdirde, ortaya çıkması muhtemel kazalarda ciddi hasarlar görmek söz konusu olabilir.

Şasi; aracın tüm gövdesini taşımakla yükümlüdür. Bu sebepten dolayı, sorumlulukları oldukça fazladır. Bu noktada, araç sahiplerinin hayati güvenliği adına eşsiz bir öneme sahiptir.

birevim

1 Comment

Leave a Comment

4 × one =