Motosiklet Yazlık Bakımı Nasıl Yapılır?

Otomobillerin olduğu gibi motosikletlerin de bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Motosikletler; kış aylarında uzun süreli olarak kullanılmazlar. Bu dönemde, motosikletlerin yaz döneminin başında detaylı bakımlarının yapılması gerekmektedir.

birevim faizsiz araba

Kış aylarının başlamasıyla beraber motosikletler; birtakım bakım işlemlerinin ardından garaja çekilmektedir. Yaz aylarının başlamasıyla beraber motosikletler, garajlardan çıkartılır. Fakat, uzun süre kullanılmayan motosikletin kesinlikle birtakım bakım işlemlerine gereksinimi olacaktır. Motosikletlerin kullanılmadan önce kesinlikle bakımları yapılmalıdır. Aksi takdirde, sağlıklı bir motosiklet deneyimi mümkün olmayacaktır. Yaz bakımı yapılmayan ve uzun süre kullanılmayan motosikletlerin kullanan kişinin başına büyük belalar açması normal karşılanmalıdır. Bu sıkıntıları yaşamamak ve motosikletleri daha uzun süre kullanmak adına gereken motosiklet yazlık bakım işlemleri ivedilikle yapılmalıdır.

Motosikletin Yazlık Bakımında Hangi İşlemler Uygulanmalıdır?

Motosikletlerin kış aylarında kullanılmamasından dolayı akünün işlevini kaybetmesi söz konusu olmaktadır. Bu dönemde, akü çalıştırılmadığından dolayı peteklerde sertleşme meydana gelmektedir. Bu yüzden, elektrik akımının tam olarak iletilmesi mümkün olmayacaktır. Bu noktada yapılması gereken eylem; motosikletin aküsünün uzun süreli olarak şarj edilmesidir. Buna ek olarak, akünüz oldukça eskiyse ve uzun süreler boyunca çalışmadıysa aküyü değiştirmek zorundasınız.

Bunun dışında, motosikletin düzgün çalışması için motror yağının bakımlı olması gerekmektedir. Uzun dönem boyunca kullanılmayan motosikletlerde motor yağının muhakkak kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu noktada, motosikletin kilometresi ile motor yağının değişim süresinin dolmuş olup olmadığına bakılmalıdır. Bu kriterler dolduğu takdirde kesinlikle değiştirilmesi gerekir. Buna ek olarak, yağ filtrelerine bakılmalıdır. Sorun olduğu takdirde yağ filtreleri değiştirilmelidir.

Bilhassa kış aylarında motosikletlerin lastiklerinin inmesi söz konusu olacaktır. Bu bağlamda, motosiklet kullanıcılarının motosikletlerinin üzerine direkt olarak binmemesi tavsiye edilmektedir. Buna ek olarak, motosikletlerin sert bir zeminle temas ettirilmemesine dikkat edilmelidir. Lastiklere uygun havanın bir an önce basılması şarttır. Bu sayede, büyük hasarların meydana gelmesi önlenmiş olur. Bunun dışında, zincirlerin uzun süre kullanılmamasından dolayı vakit kaybetmeden çıkartılması ve temizlenmesi gerekir. Ayrıca, zincirler yağlanmalıdır. Radyatörün suyunun eksildiği durumlarda ise gereken seviyeye kadar takviye yapılmasına dikkat edilmelidir. Buna ek olarak, su yerine anti-friz doldurulmalıdır.

Kış ayları boyunca kullanılmayan motosikletlerin deposunda bulunan benzin yanıcı özelliğini kaybetmektedir. Bu bağlamda, depoda bulunan benzinin tamamen boşaltılması ve yerine yeni benzin dökülmesi gerekmektedir. Bunun dışında, kış ayları boyunca motosikletin çalışmamasından dolayı, bujilerin ateşlenememesi söz konusu olacaktır. Bu yüzden, motosikletin çalıştırılmasından hemen önce bujilerin temizlenmesi gerekmektedir. Sorunun büyük olduğu hallerde ise bujilerin değiştirilmesine önem verilmelidir.

Fren hidrolik yağlarının kontrol edilip tamamlanması farklı bir süreci temsil etmektedir. Bunun dışında, kağıt hava filtreleri, sökülüp temizlenmelidir. Çünkü, kağıt hava filtrelerinin rutubetlenmesi söz konusu olmaktadır. Sünger hava filtreleri, aynı işleme tabi tutulmalıdır. Kumanda butonları, gaz ve debriyaj teli, far, sinyal, kontak anahtarı; kontrol edilmeli ve yağlanmalıdır.

birevim

3 Comments

  • Motosikletin bakımını geciktirmemek gerekiyor, ben sürekli yetkili servisinde yaptırıyorum bakımını

  • Motosikletimi daha yeni aldım yazlık bakımı olayını bilmiyordum önümüzdeki yaz için güzel bir rehber oldu benim için 🙂

Leave a Comment

nineteen − 16 =