Ulaşımda en çok kullandığımız araçlardan biri olan otobüslerde, yeni teknolojilere her geçen gün yenileri ekleniyor. Özellikle çevreye zarar vermeyen teknolojiler konusunda yapılan çalışmalara Toyota’nın geliştirdiği hidrojenli otobüs damgasını vurdu.
Hidrojen yakıt hücresi ilk kez bir ticari otobüste kullanıldı. Güvenli ve temiz bir enerji kaynağı olan hidrojen, her alanda kullanılmak üzere Toyota tarafından çalışılmaya devam ediyor. CaetanoBus SA ile birlikte yakıt hücreli yeni şehir otobüslerini üretme amacı ile yola çıkan Toyota, yakıt hücresi sistemi ile geliştirilen H2. City Gold modelini tasarladı. Tavanına yerleştirilen ve 37.5 kg kapasiteli 5 hidrojen tankına sahip olan otobüs, hidrojen yakıtı kullanacak ve 400 km kadar yol kat edebilecek. Otobüslerin yakıt tankları ise 9 dakikadan daha kısa sürede dolabiliyor. Hidrojenli otobüsler, çevreye duyarlı hassas kimlikleri tasarımları ile yalnızca su buharı salınımı yapıyorlar.
2018 yılından bu yana birlikte çalışan CaetanoBus, hidrojen toplumu desteklemek adına ürettikleri otobüsleri 2020’nin ortalarında satışa sunacaklar. Şarj süresi veya yoğun kullanım koşullarında hiçbir şeyden ödün vermeden sıfır emisyonlu çözümler sunan otobüs, Avrupa standartlarına uygun olarak 10.5-12 metre uzunluğunda üretilecek. Gelecek aylarda, Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde test sürüşlerine başlanacak.
Çevreci Otobüsler
2050 Çevre Hedefi çerçevesinde karbonsuz toplum adına hidrojen yakıt hücresi teknolojilerini, binek otomobillerin dışına taşıyan Toyota, kamyonlar, hafif ticari araçlar, forkliftler ve otobüslere aktararak çevreye olan etkileri azaltmayı hedefliyor.
Yalnızca su buharı salınımı yapan otobüsler, tamamen çevre bilinci ile geliştiriliyor. Bu nedenle dünyada sayılı örneklerden biri olan bu çalışma, Avrupa’daki test sürüşlerinin ardından 2020 yılında piyasaya sürülecek. Otobüslerin tavanına yerleştirilen hidrojen tankları, 400 km yol alabilme kapasitesi ve şarj süresinin uzunluğu, çevreci otobüslerin en büyük artısı olarak gösteriliyor.