Motorlu taşıtlarda sıkça kullanılan terimlerden biri debriyajdır. Düz vitesli araçlarda bulunan bu aksam, araçlar için hayati önem taşır. Sürücüler tarafından en çok sıkıntı yaşanan otomotiv parçası olan bu sistemin kullanımı usta bir sürüş kabiliyeti ister. Aracın kaliteli kullanımında birebir etkili olan debriyaj sistemi, kullanımı her ne kadar zor olsa da, araca hakim olan sürücüler tarafından, düz vitesin tercih sebebidir.
Debriyaj Nedir?
Debriyajın ne olduğu, nasıl kullanıldığı konusunda bilgi sahibi olmak için, araçların bu önemli sistemini yakından tanıyalım. Debriyaj, motorlu taşıtlarda aracın vites sistemini harekete geçirip, istenen eylemin uygulanmasını sağlayan pedala verilen isimdir. Düz vitesli yani manuel şanzıman sistemine sahip araçlarda debriyaj pedalı bulunur. Otomatik vitesli araçlarda ise debriyaj pedalı bulunmaz. Triptonik vites denilen sisteme sahip araçlarda debriyaj pedalı bulunur ve isteğe bağlı olarak kullanılır.
Debriyaj Ne İşe Yarar?
Debriyaj, aracın kavrama ihtiyacını karşılayan sistemdir. Manuel şanzıman yapısına sahip araçlarda, bu kavrama işlemi debriyaj pedalı kullanılarak sürücü hakimiyetinde yapılır. Sürücü vites değiştirmek istediğinde, ayağı ile debriyaj pedalına basar. Sürücünün ayağı ile pedala uyguladığı basınç sonucunda, vites değiştirilir. Vitesde oluşan değişimin motora iletilmesi için gereken hareket debriyaj sayesinde olur. Her aracın debriyaj pedalına uygulanması gereken basıncı farklılık gösterebilir. Sürücü bu gücü, aracını tanıyarak edinir.
Debriyaj Pedalı Nerededir?
Debriyaj pedalı, manuel yani vitesli araçlarda en solda bulunan pedaldır. Vites değiştirmeden önce, ayağımızda en solda bulunan pedala dokunuruz, vites değiştirme işlemini ardından yaparız. Otomatik vitesli şanzıman sistemine sahip olan araçlarda debriyaj fiziki olarak görünmez ancak sistemde mevcuttur.