Diferansiyel Nedir?

Otomobil dünyası ile ilgisi olmayan birinin muhtemelen ilk defa duyduğu bir terim olan diferansiyel, araç için son derece önemlidir. Araç kullanmak isteyenlerin, bu terimlere hakim olarak, araçlarının başına geçmeleri aslında gerekli olandır. Bu sayede, araç kullanmak gibi hayati önem taşıyan bir konuda daha donanımlı ve bilinçli bir sürücü olabiliriz. Motorlu bir taşıt yapmak, birçok bilimsel alanının bir arada kullanılması gerektiği bir ortamdır. Her parça için ayrı bir bilimsel uzmanlık gerekebilir. Kullanıcılar için ise detaylar değil, araç içindeki parçanın kullanım alanını bilmek yeterli bir bilgidir.

birevim faizsiz araba

Gelelim, diferansiyelin ne olduğuna. Bir motorlu araçta, iki teker arasındaki devir dengesini sağlayan parçaya diferansiyel denir. Diferansiyelin ne kadar önemli bir parça olduğunu özellikle virajlı yollarda anlayabiliriz. Diferansiyel, ne kadar dengeli olursa, aracın özellikle virajlarda güvenli sürüş sunması da o kadar mümkün olur. Virajlarda iç tekerin dış tekerden daha yavan dönmesini ve bu oranın en doğru şekilde optimize edilmesini sağlayan diferansiyel, at arabalarında ya da el arabalarında olmadığı için bu arabalar virajlarda çok zorluk çeker.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bilimsel bilgiler ışığında meydana gelen araçlar için çeşitli alanlardan yararlanırız. Örneğin, diferansiyel denilen parçanın işlevini anlamak için biraz fizik kurallarından anlamak gerekir. Çünkü, diferansiyelin işlevinin tamamen fizik kurallarıyla ilgili bir açıklaması vardır. Özellikle viraj alırken aracın yay çizerek yolun akışına uymasını sağlayan parçaya verilen isim diferansiyeldir.

Detaylı açıklamak gerekirse; Otomobilinizle virajı alırken, aracınızın izleyeceği dairesel yolda içte kalan tekerleklerin daha az, dıştakilerin daha fazla mesafe kat ettiğini fark edersiniz. Bu durumda aynı araçtaki ve aynı aks üzerindeki tekerleklerin farklı hızlarla dönmesini sağlayan araca diferansiyel denir.

Kaç Tip Diferansiyel Vardır?

Açık, kilitli, sınırlı kaymalı, Elektrik kontrollü sınırlı kaymalı, Dinamik tork kontrollü olmak üzere 5 çeşit diferansiyel bulunur.

Diferansiyel Olmasaydı Ne Olurdu?

Diferansiyel olmasaydı araçlarda:

  • Çekiş aksındaki tekerlekler aynı hızla dönerdi.
  • Viraja girilince özellikle iç tekerleklerde bulunan lastikler çabuk aşınırdı.
  • Tekerlekler farklı hızlarda dönemeyeceği için yol tutuş çok kötü olurdu.
birevim

1 Comment

Leave a Comment

seven + three =