Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl? Nereden Alınır?

birevim faizsiz araba

Aldığınız arabayı kullanmak istiyorsanız öncelikle ehliyet almanız gerekiyor. Kanunlara göre kullanılan arabanın tipine uygun olarak ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Otomobil kullanmak için B sınıfı ehliyet yeterli olurken, büyük araçlar için de ona uygun ehliyet alınması gerekiyor. Ehliyet için sağlık raporu zorunu mu? Evet, sağlık raporu almak zorundasınız. Sağlık raporu olmadan ehliyet alamazsınız.

Ehliyet alabilmek için özel olarak kurs almalı, sınavlara girmeli, direksiyon sınavında başarılı olmalısınız. Bu adımları geçerken size en çok sağlık raporu lazım olacaktır. Çünkü öncelikli olarak sağlıklı bir insan olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Tabi engelli vatandaşlar içinde arabalar üretilse de bunlar için özel seçenekler mevcuttur.

O sebeple ehliyet alırken ihtiyaç duyulan başlıca belge sağlık raporudur. Bu raporun zorunlu olması nedeniyle sağlık raporu almadan ehliyet sahibi olmanız mümkün değildir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Normal bir sağlık raporu veya ehliyet için sağlık raporu alınacak noktalar bellidir. Bunun için yapmanız gereken sizin için hangisi daha kolay ve mümkün olacaksa onu tercih etmeniz olacaktır. Bunun için randevu alarak işleminizi başlatmanız gerekiyor. Sağlık raporu almak için başvuru yapabileceğiniz ve randevu alabileceğiniz kuruluşlar aşağıda ki gibidir.

  • Özel Hastaneler
  • Devlet Hastaneleri
  • Sağlık Ocakları – Aile Hekimleri
  • Özel Tıp Merkezleri
  • Poliklinikler veya Muayeneler

Bu kuruluşların hepsinden gerekli doktordan randevu alarak başvurunuzu yaparak sağlık raporunuzu hızlı bir şekilde alabilirsiniz. Tabi bunu alabilmek için sağlıklı olmanız gerekiyor. El, kol, ayak, göz ve kulak gibi muayeneler yapıldıktan sonra doktor tarafından gerekli sağlık raporu tarafınıza verilecektir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Ehliyet almak için gerekli sağlık raporunu almak için herhangi bir noktadan randevu aldınız. Randevu günü geldikten sonra raporu almak için giderken yanınızda götürmeniz gerekenler vardır.

Yanınızda mutlaka kimliğiniz ve 2 adet biyometrik resminizin olması gerekiyor. Eğer gözlerinizde bir problem varsa örneğin gözlük veya lens kullanıyorsanız bunları yanınızda götürmeniz gerekiyor. Bunun dışında sağlığınız için önemli olan bir ilaç kullanıyorsanız onu da götürmeniz gerek.

Randevuya gittiğiniz doktorunuz sizi baştan aşağıya muayene edecektir. Ayrıca sizlere bazı özel sorularda soracaktır. Sağlıklı bir rapor alabilmek için doktorun sorduğu sorulara doğru cevaplar vermek önemlidir. En önemli konu muayene sırasında size yapılacak olan refleks testleri olacaktır. Denge testinde yapılacak bir diğer işlemdir.

Bu kontrollerin ardından doktor raporu doldurmakta ve getirdiğiniz resmi yapıştırarak “Sürücü olur” raporunu tarafınıza vermektedir. Tabi bu sağlıklı olmanız durumunda verilecek bir rapordur. Siz farkında değilsiniz ancak muayene sırasında gözlerinizin bozuk olduğu ortaya çıkarsa bu raporu almanız mümkün değildir. Bunun için sizi bir uzman göz doktoruna direkt olarak göndermektedir.

Sağlık Raporları Üzerinde ki Gruplar Neyi İfade Eder?

Sağlık raporları üzerinden bazı gruplar yer almaktadır. Bu doktorlar tarafından yazılmaktadır. Sürücü olur, 1. Grup sürücü olur ve 2. Grup sürücü olur gibi ifadeler yer almaktadır. Bunlar aşağıda bahsettiğimiz anlamlara gelmektedir.

  • Grup Sağlık Raporları: Sağlığının sadece M, A1, A2, A, B1, B, BE, F tipi ehliyet almalara yeterli olduğunu gösteren bir rapor türüdür. 10 yıl sonra tekrar rapor alarak ehliyet alması gerekmektedir.
  • Grup Sağlık Raporları: Sağlığı C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet almaya yeterli sağlık raporunu ifade etmektedir. 5 yıl içerisinde ehliyeti yenilemesi gerekmektedir.

Üçüncü grup olan “Sürücü Olur” seçeneğiyse tüm sınıflarda sınavları geçmesi halinde ehliyet alabilecek olan kişileri ifade etmek için verilmektedir.

 

birevim

Leave a Comment

16 − seven =