Araçlar kaza yaptıktan sonra yetkili serviste veya oto sanayilerde kaza öncesi haline rahatlıkla getiriliyor. Ancak bu aracın kazalı olmadığı anlamını taşıyor. Ayrıca bu durum Tramer sorgulamasında da ortaya çıkıyor. Bu durum aynı zamanda aracın ikinci el satışında değer kaybı yaşamasına neden oluyor.
Bu durum ile birlikte aracın satış bedeli de otomatik düşmüş oluyor. Yani araç sahibi hem aracının hatalı olmasından kaybederken hem de aracın değer kaybı nedeniyle kaybetmiş oluyor. Bu durumda kontrollü davranmanız büyük önem arz ediyor.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Öncelikle tam olarak araç değer kaybının ne olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Kaza bazen istemeden de yaşanabilen bir olaydır. Özellikle de büyük şehirde yaşayan araç sahipleri araçlarını özel bir otoparka bıraksa dahi bu durumla yüzleşebiliyor. Bu durumda tabi ki maddi hasarlı kazalarda araçlar eskisine, hatta eskisinden daha iyi bir hale getiriliyor.
Ancak araç bir kez kaza yaptıktan sonra satış rakamında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Kazanın durumuna göre bu düşüş %10 ile %50’ye kadar çıkabiliyor. Bu da aracın satış fiyatında ki düşüş olarak belirlenen değer kaybı olarak tanımlanıyor. Yani sizin suçunuz olmadan birisi aracınıza vurursa bu aracın yapılsa dahi değer kaybı yaşadığı anlamını taşıyor.
Araçlarda Değer Kaybı Nasıl Olur?
Araçların değer kaybının oluşmasının altında aracın kaza yaptıktan sonra satılması için satılığa çıkarılması neden oluyor. Araç sahibi başlangıçta bunun farkında olmasa da ikinci el piyasa dinamikleri buna neden olmaktadır. Bu da beraberinde ikinci el alırken ve satarken kazalı olan araçların normalden daha uygun bir fiyata satıldığı anlamını taşımaktadır. Değer kaybı fikri de bu şekilde herkes tarafından bilinen bir kavram haline dönüşmüştür.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Araçlarda oluşan değer kaybını sigorta ve kasko üzerinden karşılamanız mümkündür. Bildiğiniz gibi bu iki kurumda aracın maddi olarak yaşadığı hasarı karşılamakla yükümlüdür. Bunun içerisinde değer kaybı tespiti ve bunun karşılanması da vardır. Ancak birçok insan bunun bilincinde olmadığı için sigorta şirketleri bu konuda genelde ellerini açık etmemeyi tercih ediyor.
Araç değer kaybının hesaplanması bazı parametrelere bakılarak yapılıyor. Tabi bunu sizlerde kabaca yapsanız da iş değer kaybının karşılanmasına geldiğinde bu işlem profesyoneller tarafından yapılmaktadır.
Aracın üretim senesi, hasar geçmişi, hasarın niteliği, aracın orijinal kilometresi, aracın marka ve modeli, aracın trafiğe çıkış tarihi, aracın o an ki pazar değerine bakılarak değer kaybı hesaplama işlemi yapılabiliyor. Bu konuda genelde sigorta ve kasko şirketleri daha düşük rakamlar telaffuz etmektedir. Burada pazarlık yapma ve yeniden değerlendirme isteyebilirsiniz. Değerlendirme talebinizi bağımsız bir kuruluştan yaptırmanız da mümkündür.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Araç değer kaybı durumundan yararlanmak için belirli şartları sağlamanız kritik bir önem arz etmektedir. İlk olarak kaza sırasında mağdur olan taraf olmanız gerekiyor. Kazayı siz yapmışsanız bundan faydalanmanız söz konusu değildir.
Kaza yapıldıktan sonra başvurunuzu iki yıl içerisinde yapmanız gerekiyor. Bu süre geçtikten sonra yapılan başvurular geçerli olarak kabul edilmemektedir. Talebi gerçekleştireceğiniz kişinin zorunlu trafik sigortası yoksa bu talebinizi elden yapmanız da mümkündür.
Başvuru yaparken ekspertiz raporuna ihtiyacınız var. Bu raporla birlikte karşı tarafın sigorta şirketine araç değer kaybı bedelini karşılaması için başvuru da bulunabilirsiniz. Sigorta şirketi bu konuda size gerekli yardımı sağlamıyorsa bu durumda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru da bulunmanız yeterli olacaktır.