Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Hasarlı Araç Satışı
birevim faizsiz araba

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü ikinci el araba piyasasında çok sayıda kötü niyetli insan olabiliyor. Hasarlı araçları yaptırıp, hasarsız olarak satan insanlar oluyor. Bu konuda gerçek anlamda uzman olan çok sayıda insan var.

Alacağınız aracı doğru şekilde incelemeniz ve anlamıyorsanız bir uzmandan bu konuda yardım almanız tavsiye ediliyor. Aksi taktirde belki de yıllarca birikim yaparak aldığınız aracın sizin başınıza bela olması ile yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gerekenler sırayla şunlar olacaktır.

Hasar Kaydı Nedir?

Öncelikli olarak hasar kaydının ne demek olduğunu öğrenmelisiniz. Hasar kaydı, trafikte yaşanan bir kaza sonrasında veya durduğu noktada araçta yaşanan bir kaza sonucunda araçta oluşan hasarın, yaptırılma bedelidir. Yani örneğin ön camınız kırıldı veya ön sağ çamurluk kaza sebebiyle değişti. Bunların değişimi için servisin aldığı ücret hasar bedelidir.

Bu bedel kontrol edilerek sigorta şirketine bilgi olarak verilmektedir. Hasar sorgusu yapılarak bu bedel karşınıza hasar kaydı olarak çıkmaktadır.

Ağır Hasar Kayıtlı Ne Demek?

Araç kazaları farklı şekillerde olabiliyor. Şehir içerisinde küçük çarpışmalar, sürtmeler ve mekanik sorunlar olabiliyor. Bunlar genelde çok düşük bir miktara en azından aracın bedeline göre düşük bir miktara yapılabiliyor. Bunlar yüksek hasar kaydı sınıfına girmemektedir.

Ancak yaşanan ciddi bir kaza ya da aracın bir felaket ile zarar görmesi nedeniyle ciddi bir maliyet yükü ortaya çıkabiliyor. Ağır hasar kayıtlı olarak bir aracın gözükmesi için aracın bedelinin %70 karşılı kadar hasar görmesi gerekiyor. Örneğin kasko bedeli 100 bin TL olan bir aracın 70 bin TL’lik bir zarar görmesi durumunda sorgulama da ağır hasar kayıtlı olarak geçeceğini aktarmamız gerekiyor.

Hasar Kaydı Olan Araç Alınır mı?

Ekonomik durum nedeniyle insanlar genelde ikinci el araç almak istiyor. Bu bütçeyle alakalı bir konudur. Kimse yenisini alma gücü varken herhangi bir ürünün ikinci elini tercih etmek istemez. Ancak ülkemizde ki bu durum sebebiyle insanların tercihi ikinci el oluyor.

Hasar kaydı olan araçlarda alınanlar arasında yer alıyor. Tabi hasar kaydının miktarı tercih sebebi oluyor. Aracın satış bedelinin %5-15 arasında olan araçların alınmasında bir mahsur olmadığını aktarılmaktadır. 100 bin TL değerinde bir araçta 15 bin TL’lik bir hasar kaydı, tabi hasarın ne olduğuna bakılarak alınmasında bir sakınca aktarılmıyor.

Ancak %20’nin üzerinde en azından %35’e kadar hasar kaydı olan araçların alınmasına dikkat edilmelidir. Bu oranın üzerinde olanlar özellikle ağır hasar kaydı olan araçları tercih etmekten uzak durmalısınız. Tabi orijinal modelin fiyatına göre çok düşük bir miktarda satışı yapılıyor olsa da ileri de başınıza başka sorunlar çıkarma ve zor bir satış imkanı da sunuyor.

Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Hasar kaydı olan bir aracı almak istemiyorsanız yapmanız gereken öncelikle satıcıdan bilgi almalısınız. Size yeterli bilgi verilmediğini düşünüyorsanız yapmanız gereken sorgulama işlemini yapmak olacaktır. Bunun için araç plakasını 5664’e mesaj atmanız yeterli olacaktır. Bu mesajın karşılığında araç hakkında yeterli bilgi size aktarılmaktadır.

Daha spesifik bir bilgi istiyorsanız sigortaya veya kasko şirketine gerekli evraklarla başvuru yapmanız gerekiyor. Burada sorgulama şase numarası üzerinden yapıldığı için istediğiniz bilgiye ulaşmanız daha kolay oluyor.

Bu bilgileri aldıktan sonra dahi aracınızı bir ekspertize merkezine veya servise götürerek gerekli incelemeleri yaptırmanız da fayda var. Bu bilgileri aldıktan sonra gönül rahatlığı ile ikinci el aracınızı alabilirsiniz.

birevim

Leave a Comment

20 − seven =