Radar Cezası Ne Kadar? Nasıl Öderiz?

birevim faizsiz araba

Arabamızla trafikte hareket ederken kendimize, sevdiklerimize ve etrafımızda ki diğer insanlara zarar gelmemesi için belirlenen kurallara uyulması gerekiyor. Bu kurallar arasında belki de en önemlisi aşırı hız yapmamak oluyor. Şehir içinde maksimum 50, şehirler arasında yolun durumuna göre 90, 110 ve üzerinde hız limitleri bulunuyor.

Bu limitlerin amacı sizlerin yavaş gitmesine neden olmak değil aksine can güvenliğinizi sağlayarak yolculuk yapmanıza olanak tanımak oluyor. Bunun kontrolü içinde belirli noktalara radar konuluyor. Bu radarlarla hız kontrolü yapılıyor ve hız limitlerini aşan kişilere ceza yazılıyor.

Radar Cezası Nedir?

Trafik kurallarına uymayan sürücülere belirli cezalar yazılmaktadır. Yollarda ki hız limitlerine uymadan araçlarını üst limitlerde kullanan sürücülere hız cezası yazılmaktadır. Bunu ölçen alete radar adı verildiği için halk arasında radar cezası adı verilmektedir. Bazen gezici bir araçla bu yapılırken, bazen sabit radar noktaları ile bu cezalar yazılmaktadır.

Radar Cezası Ne Kadar?

Radar cezası her yıl gelen zamlarla birlikte artış göstermektedir. Tabi tek bir radar cezası yoktur. Kullandığınız aracın limitine göre, aracı kullandığınız yolun hız sınırını %10 ile %50 arasında ki aşmalara farklı cezalar uygulanmaktadır. 2021 radar cezaları aşağıda ki gibidir.

  • Hız Sınırını %10 ile %30 arasında aşmanız halinde 314 TL
  • Hız Sınırını %30 ile %50 arasında aşmanız halinde 489 TL
  • Hız Sınırını %50 ve üzerinde aşmanız durumunda 1339 TL

Tabi bu cezaların yanında ceza yiyen sürücüye ilk iki ceza için 10 ceza puanı, üçüncüyü aşması durumunda 15 ceza puanı ehliyetinden düşülmektedir.

Radar Cezası İndiriminden Nasıl Yararlanılır?

Radar cezası aldığınızda tek yapmanız gereken bu cezayı ödemeniz olacaktır. Devlet bunu kolaylaştırmak için sürücülerin cezalarını, ceza aldıktan 15 gün içerisinde yapması durumunda %25 durumunda indirim uygulanmaktadır. Yani yukarıda ki cezalar 314 TL’den 235,5 TL’ye, 652 TL’de 489 TL’ye ve 1339 TL’den 1004,25 TL’ye düşecektir.

Bu cezaların ödenmesi açısından uygulanan bir sistemdir. Tabi bundan yararlanmak istiyorsanız 15 gün içerisinde ödemenizi yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde cezalı olarak ödeme yapmaya devam edeceksiniz. 1 ay içerisinde yatırılmaması durumundaysa ekstra olarak ceza eklenecektir.

Radar Cezası Ne Zaman Gelir?

Günümüzde radar cezası yenildikten sonra e-devlet sistemine birkaç saat içerisinde beliriyor. Eskiden yenilen bu cezaların evrak olarak evinize ulaşması gerekiyordu. Ancak bazen karışıklık sebebiyle bunlar ulaşmadığı için birçok sürücü yüksek bedeller ödemek zorunda kalıyordu.

E-devlet sisteminde belirse de radar cezası yine de evrak olarak bulunduğunuz adrese 3 ile 7 gün arasında ulaşmaktadır. Ancak siz yine de durumdan şüphelenirse trafik ceza sorgulamasını plaka ile yapabilirsiniz.

Radar Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

Radar cezası aldığınızdan haberdar olduktan sonra yapmanız gereken bu cezası ödemek olacaktır. Erken ödeyerek %25 indirimden almanız mümkün olacaktır. Cezası internet üzerinden ödeyebilirsiniz. E-devlet sistemi bu imkanı sizlere sunmaktadır. GİB tarafından oluşturulan özel bir sistem sayesinde havale yaparak veya kredi kartı ile ödeme yapmanız mümkündür.

Ayrıca ödemenizi PTT şubeleri üzerinden yapabilirsiniz. Ödemenizi yaptıktan sonra kontrol etmeyi ihmal etmemeniz gerekiyor. Bazen sistemlerde yaşanan sorunlar bu ödemeyi görmüyor ve ileri de karşınızda bir sorun olarak çıkabiliyor.

Radar cezası yemediğinizi veya yazılan cezanın hatalı olduğunu düşünüyorsanız itirazda bulunma hakkınız var. Ceza tebliğ edildikten 15 gün sonra bunu yapmanız gerekiyor. Bunun için kimlik, ruhsat, tebligat fotokopisi ve dilekçe ile birlikte Sulh Ceza Hakimliğine gitmeniz gerekiyor.

birevim

Leave a Comment

eight + eleven =