Yeni Hız Limitleri Ne Oldu?

birevim faizsiz araba

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Türkiye’deki araçların hız sınırları konusunda belirli şartlar açıklamaktadır.  Karayolları Genel Müdürlüğü’nün tablo olarak verdiği listede çeşitli araç türlerine göre hız sınırları yer alıyor. Yol özelliklerine ve araçlara göre değerlendirme yaparak riskleri azaltabilirsiniz.

Hız Limiti Neden Yenileniyor?

Hız limitleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen standartlar olup yeni limitler gündeme gelebilir. Hız limitler artışı, yol yapısı ve genel analizler uygun olduğu zaman verilen karardır. Yeni otoyollarda araçları güvenli bir şekilde daha hızlı olarak hareket ettiren düzenlemeler avantajlı olabilir.

Yeni Hız Limiti Güncellemesi Hangi Otoyolları Kapsıyor?

Geçen sene gündeme gelen yeni hız sınırları ile yerleşim yerleri dışındaki yollarda belirli bir miktar artış olduğu biliniyor.2023 yılından itibaren geçerli olmak üzere şehirlerarası çift yönlü karayolları, bölünmüş yollarda geçerli olan 20 km artış devreye giriyor.

Otomobilleri kapsayan güncelleme tüm otoyollardan ziyade bazılarını kapsıyor.   Avrupa Otoyolu, Anadolu Otoyolu, Niğde – Mersin – Şanlıurfa istikametindeki otoyol bunlara örnek verilebilir. Bahsedilen otoyollarda hız limiti 130 km/saat’e çıkarılmış durumda.

Ankara- Niğde otoyolu,  Gebze -İzmir, Malkara -Çanakkale, Kuzey Marmara Otoyolu içinse 140 km/saat hız limitine çıkarılmıştır. Otoyollarda hız limitleri yeni yapılan ağlara göre güncellendiği için otoyollarla birlikte takip etmek faydalı olacaktır.  Bahsedilen otoyollara ek daha birçok yeni güzergah yapılacağını da bilerek yeni hız sınırları konusunu mutlaka takip etmelisiniz.

Otomobil Hız Limitleri

Otomobillerde yerleşim yeri içinde 50 km/sa olup şehirlerarası çift yönlü yollarda 90 km/sa sınırı görülebilir. Bölünmüş yollarla ilgili belirlenen hız limiti ise 110 km/sa şeklindedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen yollardaki hız limiti, yine otomobile özel, 130 km/sa olarak belirlenmiştir.

Yapı İşlet Devret modeli olan otoyollarda otomobil hız sınırı en yüksek hız sınırıdır. Bu tür yollarda şerit sayısı ve toplam yol genişliği epey fazla olduğundan 140 km/sa üst sınır verilmiştir.

Minibüs Hız Sınırı

Minibüslerin kendi içinde çeşitleri olduğu için hangi minibüslere yönelik hız sınırı dikkate alınmalı sorusu önem kazanır. KGM listelerindeki minibüs kategorisinde M2 minibüsleri incelemeniz gerekecektir.

Minibüslerdeki hız sınırı yerleşim yerleri içinde 50 km/sa şeklindedir. Daha geniş şehirlerarası çift yönlü yollarda minibüs özel limit 80 km/saat’tir. Bölünmüş yollardaki minibüs hız limiti 90 olup, işletilen otoyol türlerinde 100 km/saat sınırı görülmektedir. Minibüs KGM ve YİD yollarında 100 km/saat otoyol hız limitleri aşılmamalıdır.

Otobüs Hız Sınırı

M2-M3 kategorisindeki otobüs hız limitleri yerleşim yerinde 50 km/saat’tir. Şehirlerarası çift yönlü karayollarında bu limit 80 km/saat olarak belirlenmiştir.  Bölünmüş yollardaki otobüslerde 90 km/saat sınırı varken işletilen otoyollarda 100km/saat sınırı görülür. KGM tarafından işletilen ve Yapı İşlet Devret modeliyle işletilen otoyollardaki hız limitleri 100 ile belirlenmiştir.

Otobüsleri büyüklükleri bakımından fark etmeksizin verilen hız limitlerine göre değerlendirebilirsiniz. Karayolları Genel Müdürlüğü resmi sitesinde önemli değişiklikler olduğu zaman limitlerde farklar görülebilir.  Güncellenmiş otobüs hız sınırı için dilerseniz aralıklı olarak araştırma yapabilirsiniz.

Kamyonet Hız Sınırı

Kamyonetler N1- N1G kodlarıyla yerleşim yeri içi ve otoyollara göre farklı hız limitlerine sahiptir. Yerleşim yeri içerisinde 50 km/saat hız limitleri şehirlerarası iki taraflı yollarda 80 km/saat’tir.  Bölünmüş yollarda 85 km/saat olan hız limitleri, işletilen otoyollarda 95 km/saat’tir.

Panelvan Hız Sınırı

Panelvanlar N1 kategorisindeki araçlar olarak şehir içinde 50 km/saat hız limitine sahiptir. Şehirlerarası iki yönlü yollarda 85 km/saat ve işletilen yollarda KGM için 100 km/saat hız sınırı vardır. Yapı İşlet Devlet modeliyle işletilen yollarda da 110 km/saat hız limiti vardır.

Kamyon Hız Sınırı

Kamyonlar N2-N3 kategori araçlar olarak şehir içinde en fazla 50 km/sa hız ile sınırlandırılmıştır. Şehirlerarası çift yönlü karayollarında 80 km/saat, bölünmüş yollarda ise 85 km/saat olarak hız limiti görülmektedir. Otoban hız sınırları açısından da kamyonlar 85 ve 90 km/saat hız limitlerine sahiptir. KGM tarafından işletilen yollarda 85 km/saat, YİD modeliyle işletilen otoyollarda 90 km/saat olarak görülmektedir.

Çekici Hız Limitleri

Çekici araçlardaki yerleşim yeri hız limiti 50 km/saat’tir. Şehirlerarası çift yönlü karayollarında 80 km/saat hız limitleri bulunuyor.  Bölünmüş yollarda 85 km/saat ve işletilen otoyollarda ise 80 km/saat hız limiti vardır.

Çekici ve büyük, ağır araçlarda hız limitleri genellikle güncelleme ile gündeme gelmiyor. Otobanlarda ve diğer yollardaki bu standart hız limitlerinin, araç modellerindeki kapasite ile alakası olduğu söylenebilir.

Motor Hız Sınırları

L3 sınıfı için motor hız sınırı şehir içinde birçok araçta olduğu gibi 50 km/saat olarak belirlenmiştir.  Şehirlerarası çift yönlü yolda 80 km/saat, bölünmüş yolda motosiklet hız limiti ise 90 km/saat’tir. Otoyollarda 100 km/saat hız limitleri, KGM ve YİD ile geçerlidir.

Motosikletlerde L4-L5-L7 kategorileri farklı hız limitlerine sahiptir.  Yerleşim yeri içindeki limit aynıdır. Şehirlerarası çift yönlü yolda L4-L5-L7 motosiklet hız limitleri 70 km/saat, bölünmüş yolda ise 80 km/saattir. Otoyollardaki hız limiti 80 km/saattir.

Traktörlerde Yeni Hız Limitleri

Lastikli traktörler genelde yeni hız limitleri ile gündeme gelmese de düşük hızlarda ilerleyen dönemlerde artış bekleniyor. Otoyol işletmesine giremeyen lastikli traktörler, diğer yol çeşitlerinde düşük hız limitlerine sahiptir. Şehir içinde 20 km/saat, şehirlerarası çift yönlü yolda 30 km/saat, bölünmüş yollarda 40 km/saat limitleri bulunmaktadır.

İş makinelerinde hız sınırı 20 km/saat olarak görülmektedir. Otoyola giriş yapmak isteyen iş makineleri ancak kurumdan izin alarak girebilir. Yol yapım ve bakımından sorumlu işletmeden alınacak izinle birlikte giriş sağlanacaktır.

Karayolları Genel Müdürlüğü otomobil hız sınırı değişikliklerini yeni yıllarda da takip etmeniz önerilir. Hız limitleri cezai işlemler açısından da önemli olduğu için güncellemeler faydalı olabilecektir. Bazı durumlarda hız limitleri düşebilir.

birevim

Leave a Comment

sixteen + six =