Araba özelliklerinden bahsederken tork gücü sık sık herkesin karşısına çıkar. Çoğunluk ile beygir gücü ve tork karıştırılmaktadır. Ancak tork da arabanın en önemli özelliklerinden biri olmaktadır.
Döndürme kuvveti anlamına gelen tork, araç motorunda bulunmakta olan krank milinin dakika içerisinde yaptığı dönüş sayısı demektir. Dönüşler az ya da çok ise, araç hızı ve çekiş gücü de ona göre belirlenmektedir.
Aracın hareket etmesi için motordan tekerleklere gönderdiği döndürme kuvveti yüksek ise aracın ağır malzemeleri kolayca taşıyabileceği anlamına gelir. Yani çekiş gücü yüksek ise tork da o kadar yüksektir. Özellik ile SUV araçlar bu duruma örnek verilebilir.
Merak edilen başka bir nokta ise tork nasıl hesaplanır sorusu olmaktadır. İletilmekte olan kuvvet bazı zamanlarda itme kuvveti bazı zamanlarda ise dönme momenti olarak isimlendirilmektedir. Newtonmetre biri ile bu kuvvet tork değerleri tablosu üzerinde Nm kısaltması ile ifade edilir. Yani tork gücü devirde dakika bilgisi ile birlikte gösterilir. Dakikada 2500 , 250 Nm tork anlamına gelmektedir.
Dizel Araçlarda Tork Farkı
Dizel araçlarda tork gücü daha farklıdır. Motorlarda bulunan piston kolu benzinli araçlarda bulunan koldan daha uzundur. Bu da uzun kolların yüksek dönüş kuvveti sağlamasından dolayı daha fazla tork gücüne sahip olduğunu gösterir. Ayrıca uzun kollar aracın yakıt tüketiminde aza inmesinde de rol oynar.
Tork ve Beygir Gücü
Çoğu kişi tork ve beygir gücünü birbirine karıştırmaktadır, bu yüzden tork nedir beygir gücü nedir sorusu merak edilir.
Tork gücü çekiş kuvveti olarak tanımlanmaktadır. Beygir gücü ise aracın hızı ile alakalıdır ve torkun hız ile bir bağı yoktur. Beygir gücünün performansını aracın hız göstergesi üzerinden görmek mümkündür. Torkun gücünü görmek için de aracın devir göstergesi bakmak gerekir. Yani araç yüksek hıza ne kadar az devirde çıkıyorsa tork gücü de o kadar fazla anlamına gelir.
Aynı beygir gücüne sahip olan iki araç halat ile birbirine bağlandığı zaman tork gücü yüksek olan araç diğer aracı rahatlık ile çekmeyi başarır.
Arabalarla pek ilgim olmasa da şu sıralar motor gücü çok düşük ama torku yüksek arabalar üretiyorlar. Bu araçların yakıt tüketiminde az yaktığı doğru mu?
Merhaba Yeliz Hanım,
Yakıt tüketimini azalmak için araç üretiminde bu yol izlenmektedir.
Tork aracın gücünü belirleyen en etkili faktör bence. 0.9 motor araçta bile yüksek torkla 150-200 hızlara çıkabiliyor araçlar
Tork değeri gerçekten araçlar için çok önemli. 0,9 motor bir araç 180km hıza çıkabilmesinin tek cevabı bence tork 🙂
Tork’un aracın hızıyla ilgisi yok diye bilinir ama tork yüksek olursa araç daha hızlı çekiş gücü kazanmıyor mu?
Merhaba Yasin Bey,
Özellikle son yıllarda bahsettiğiniz nedenden dolayı yüksek torka sahip araçlar üretilmektedir.
Tork aracın hızlanmasına etki eden bir madde değil mi? Torku yüksek araçlar daha rahat hızlanıyorlar diye duydum