Römork Nedir?

Otomotiv sektörüyle yakından alakalı olan insanlar için römork nedir sorusuna cevap vermek oldukça basittir. Römork; insan veya yük taşımak için tasarlanmış, motorlu araç yardımıyla çekilen ancak kendisi motorsuz olan taşıttır. Sanayinin birçok kategorisinde işlerin yürümesini sağlayan bir araçtır.

birevim faizsiz araba

Römork dışında bir de yarı römork bulunmaktadır. Yarı römork; yalnızca bir kısmı motorlu taşıt üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının yalnızca bir kısmı motorlu taşıt tarafından taşınan römork türüdür. Hafif römork; taşıyabileceği yük ağırlığı 750 kg’dan fazla olmayan römork veya yarı römorktur.

Römork nedir sorusuna cevap verdikten sonra en çok kullanılan sistemin torsiyonlu sistem olduğuna değinmeliyiz. Römorkun üzerine yüklenen yükün artmasına paralel olarak torsiyonlu sistem; çok daha başarılı bir şekilde yaylanma sergilemektedir. Torsiyonlu sisteme sahip römork ile yüksüz iken herhangi bir çekilme işlemi yapılmamalıdır. Ancak, bazı durumlarda, boş çekilmelerinin de gerekli olmasına rastlanmaktadır. Bu gibi hallerde, bozuk yollarda sıçrama yapmamaları, hem çeken aracı hem de trafikteki diğer araçları risk altına atmamaları adına kum torbası ve benzeri geçici bir yükün konulması tavsiye edilmektedir.

Römork Nasıl Kullanılmalı?

Römork kullanırken birtakım hususlara dikkat etmek gerekir. Her şeyden önce, yol ve hız limitlerine uyulmalıdır. Bunun yanı sıra, geçerli hız limitinin 10 km altında seyretmek gereklidir. Römork kullanan kişinin ani direksiyon hareketlerinden kaçınması şarttır. Buna ek olarak, römork ile öndeki araç arasında en az beş saniye fark olmalıdır. Bazı durumlarda, römork sallanmaya başlayabilir. Bu gibi hallerde, fren yapmak yerine gaz keserek yavaşlamak gerekmektedir. Söz konusu durumdan, gaza basarak kurtulmak mümkün değildir. Aracın yavaşlaması beklenmelidir. Sonuç olarak, bu kurallara uyulduğu takdirde, sorunsuz olarak römork kullanılabilir.

birevim

8 Comments

  • Aracımızın arkasına römork takmak için ruhsatta değişiklik yapmamız gerekiyor mu?

    • Merhaba Ramazan Bey,
      Araca römork takmak için ruhsata işlemek gibi bir işlem gerekmemektedir.

  • Anadoluda araçların arkasında görüyorum bu römorkları, onlar için araç ruhsatına bir şey işletmek gerekiyor mu?

    • Merhaba Aysima Hanım,
      Römorkların ruhsata işlenmesi veya işlenmemesi gibi bir durum yoktur. Sadece azami yüklü ağırlığı (AYA) 750 Kg.’a kadar olan römorkların trafikte tesciline (ruhsat çıkartılmasına) gerek yoktur. Bu tür römorklar, trafikte çekilmekte oldukları motorlu araçların tescil belgesi (ruhsatı) ve plakası ile seyredebilirler.

  • Araçların arkasındaki demire takılması için ruhsatta değişiklik yapılması gerekiyormuş doğru mu acaba?

    • Merhaba Yunus Bey,
      Römork bağlanan aracın bunun için ruhsatta bir değişlik yaptırması gerekmemektedir.

      • Bende bunu çok merak ediyordum, aracıma römork bağlama niyetindeyim ancak tam bilgim yoktu.

  • Römork kullanırken ruhsatta işlem gerektirmediği bilmiyordum, çok iyi oldu bu bilgi

Leave a Comment

seventeen + 4 =