Eğer ikinci el araç satın almak isterseniz mutlaka plakadan araç sorgulama yapmalısınız. Her aracın mutlaka plakası bulunması gerekir. Plakaya bakarak araç hakkında bazı bilgileri elde edebilirsiniz. Plaka sorgulamak isteyen kişilerin tercih edebilecekleri farklı yöntemler bulunmaktadır. Genellikle insanlar e devlet üzerinden sorgulama yapmayı tercih ediyorlar. E devlet kapısı üzerinden sorgulama yapmak isteyen kişilerin ilk önce mutlaka TC kimlik no ve şifre bilgisi ile sisteme giriş yapması gerekiyor. Eğer daha önce hiç şifre almadıysanız ya da şifrenizi hatırlamıyorsanız, şifre işlemleri için PTT şubelerini ziyaret etmeniz gerekiyor. Yeni şifre almak için 2 TL bedel ödemek gerekiyor. Şifrenizi kapalı zarf içinde satın aldığınızdan emin olun ve kesinlikle şifrenizi kimse ile paylaşmayın.
Hangi Yöntemler ile Plaka Araç Sahibi Sorgulama Yapılabilir?
Plakadan araç sahibi sorgulamak isterseniz aşağıdaki yöntemlerden bir tanesini tercih edebilirsiniz:
- Kasko şirketleri aracılığı ile araç plakası sorgulama,
- SMS yolu ile araç plakası sorgulama,
- Online plaka sorgulama işlemi için EGM ile araç plakası sorgulama,
- GİB ile araç plakası sorgulama yöntemlerini tercih ederek plaka sayesinde araç hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
E devlet Üzerinden Araç Plaka Sorgulama İşlemini Nasıl Yapabilirim?
E devlet üzerinden sorgulama yaparken bunu yalnızca kendi aracınız için yapabileceğinizi aklınızda bulundurmanızda fayda var. Araç plakası sorgulaması yaptığınız zaman yalnızca aracın kime ait olduğunu öğrenmekle kalmaz aynı zamanda aracın kaza ve çarpma durumu hakkında da bilgi alabilirsiniz. E devlete giriş yapmak için dilerseniz mobil imze yöntemini tercih edebilirsiniz. E devlete giriş yapmayı başardıktan sonra arama kısmına araç plaka yazın. Çıkan seçenekler arasından en üstte yer alanı tıklayın. Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olan bir sayfada olduğunuzdan emin olun. Bu sayfa üzerinden araç ile ilgili (aracın size ait olması halinde) gerekli bilgileri alabilirsiniz.
GİB Üzerinden Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı olarak bilinen GİB sayesinde araç plaka sorgulama işlemi yapabilirsiniz. GİB resmi sitesi üzerinden sorgulama yaptığınızdan emin olun. Resmi internet sitesine girdikten sonra bazı bilgileri doldurmanız gerekiyor. Bilgileri doldururken doğru bilgileri yazdığınızdan emin olun. Eksik bilgi olması halinde sorgulama işlemini yapamazsınız. İlk önce sorgulama yapacağınız aracın plakasını bitişik olarak girin. Daha sonra TC kimlik no girin. Sorgulama yapacak olan kişinin TC kimlik nosunu girmeniz gerekir. Sorgulamaya tabi olacak aracın mutlaka yabancı ve tüzel kişiler tarafından sorgulanması halinde vergi numarasının girilmesi gerekiyor. TC kimlik no yerine vergi no girildikten sonra sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Son olarak tescil tarihini ekleyin. Araç ruhsatı noter satış sözleşmesinde dikkate alınmaktadır. Sorgula butonuna bastığınız zaman gerekli bilgiler karşınızda olacak.
Faydalı bilgiler teşekkürler
Plakadan araç sahibi sorgulamada bildiğim kadarıyla bir çok bilgi isteniyor. Ancak emniyetin buna yetkisi var diye biliyorum
Merhaba Buse Hanım,
E-devlet üzerinden (aracın size ait olması halinde) gerekli bilgileri alabilirsiniz. Araç sahibi değilseniz bu bilgilere ulaşmanız mümkün değildir.
Plakadan araç sahibi sorgulamayı anca emniyet, noter ve resmi kurumlar yapabiliyor diye biliyorum
Plakadan araba sahibini anca edevletine girerek yani kişinin izniyle görebiliriz
Plakadan araç sahibi sorgulamayı sadece polisler yapabilir diye düşünüyorum