Plaka Yenileme Değiştirme Rehberi

Öncelikle bu konuya girmeden önce tabii ki gerek ticari gerek, ihtiyaç gerek ise farklı isteklerden dolayı araç sahibi olmamız gerekli. Araç sahibi olmak iste tabii ki birçok şeyde olduğu gibi belli başlı sorumluluklarda gerektiriyor. Örneğin aracın da kendi kimliği var. O da tabii ki plakası ve neredeyse teknolojinin bizlere günden güne kolaylık sunmasından dolayı araç plakası sorgulama işlemi ile çok daha basitleşiyor. Bu da net olarak aracın belki de ondan daha önemli olan parçası olan plaka konusunda ve bu konuda da plaka yenileme değiştirme ile dikkatli olmamızı sağlıyor.

birevim faizsiz araba

Bu isteğimiz nerede ve nasıl gerçekleştirilebilir?

Bahsettiğimiz gibi araç plaka yenileme değiştirme rehberi çok basittir. Kişisel tercihine ve imkânlarına göre İkinci el araç satın almak isteyen bir sürücü, plaka değiştirme işlemlerini öncelikli olarak  mecburiyetten ötürü noter de ve daha sonra ikametgâh adresinin kayıtlı olduğu ve buna bağlı olarak bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde işlemini gerçekleştirmesi mecburidir. Mevcut plakanın değiştirilmesi noktasında ise şu farklılıklar bulunur.

İkinci el araç alım satımı sırasında noterde başvuru ile yapılmak zorunda olan devir işlemleri sırasında görevli kişiye  “mevcut plaka yenisiyle değiştirilecektir”  diye bilgi verilmek mecburidir. Eğer verilmezse yapılmış olacak satış işlemiyle plaka değiştirilmesi Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinde asla ama asla yapılamaz. Noterde gerçekleştirilecek olan satış ve devir işlemlerinin hemen akabinde araç sahibinin plaka değişikliği isteği minimum 1 ay sürecektir. Plaka yenileme işlemini başlatmadan hemen önce mevcut plaka ücretinin bedelini yatırmalısınız.

Bunlara ek olarak başka neler yapılmalıdır?

Bunlar için belli başlı evraklar gereklidir, sırası ile;

  • Araç sahibinin nüfus cüzdanı aslı,
  • Araçta takılı bulunan mevcut plakalar,
  • Noter satış belgesinin aslı ve fotokopisi,
  • Araca ait mevcut trafik belgeleri,
  • Türkiye Şoförler Odasından nakil dosyası,
  • Aracın üzerinde bulunan tüm borçların ödenmiş olması,
  • Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesinin aslı ve fotokopisi..

 

Plaka değişikliği gerçekleşmesi  için yukarıda belirtilen evrakları hazırlanması şart olmuştur. Bu evraklar ile aracın muayenesi var mı? Varsa da sağlıklı mı diye kontrol edebilir ve tabii bu işlemlerden sonra.

Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvuru işlemleri gerçekleştirmek  için özellikle de büyük şehirlerde ikamet edenler il ve ilçe emniyet müdürlükleri üzerinden net bir şekilde randevu almayı asla ama asla unutmamalıdır. Maalesef Büyük şehirlerdeki bulunan yoğunluktan dolayı araç sahipleri randevu almadıkları takdirde net bir biçimde mağduriyete yaşayabilirler.

İşlemleri yaptıracak olan kişiler bulundukları ikametgâh bölgesine bakan Trafik Tescil Şube Müdürlüklerini kullanmaları zorunlu olduğunu kesinlikle unutmamalıdır. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesinde evrak işlemlerinin yapılmasının akabinde araç sahiplerine verilecek olan evraklar ile birlikte bulundukları il merkezlerinde bulunan adı da (Türkiye Şoförler Odası) olan plaka basım merkezlerine gitmek durumunda yeni plakanın basımını kolaylıkla gerçekleştireceklerdir.

birevim

Leave a Comment

15 + 18 =