Elektrikli Araba Motoru Nasıl Çalışır?

Yeni yüzyıl ile birlikte elektrikli araçlar insanların en çok kullandığı araçlar arasında yer almaya başlıyor. Tabi daha yeni olan bu araçların nasıl çalıştığı, çalışması için gerekli olan parçalar ve diğer önemli detayların bilinmesi gerekiyor. Fosil yakıtlı motorlara göre daha verimli olmaları aynı zamanda daha çok tespit edilmeleri ile dikkat çekiyorlar.

birevim faizsiz araba

Elektrikli Araba Motorlarında Olan Parçalar

Elektrikli bir aracın motorunun nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için öncelikle parçaların tanınması büyük önem taşımaktadır. Bunun içinde içeride olan mekanik parçaların tanınması önemlidir. Bu parçaların neden var olduğu, ne işe yaradıkları arabayı tanımak için büyük öneme taşımaktadır. Bu tür motorların içerisinde rotor ve stator adında iki ana parça yani bileşen bulunmaktadır.

  • Rotor

Elektrikli motorlar içerisinde hareketli parça olarak yer almaktadır. Bu parça elektrik enerjisinin kinetik enerjiye dönüşmesini sağlamaktadır. Bu parça halk şeklindedir. İçerisinde bulunan iletken çubuklar sayesinde parça dönmeye başlıyor. Bu parçanın dönmesi am anlamıyla sağlanmasıyla birlikte çark ve dişlilerin de hareket ettirmesi gerçekleşiyor. Bu durum beraberinde kinetik enerjinin ortaya çıkmasına olanak salıyor.

  • Stator

Bu parça elektrikli motorlar içerisinde hareket etmeyen parça olarak bilinmektedir. Bu parçanın görevi manyetik alan oluşmasını sağlamaktır. Bu parçanın içerisinde çekirdek, stator çerçevesi ve bobin yer almaktadır. Çekirdeğin oluşturulması için kalitesi yükse olan silikon çelikleri oluşturulmaktadır. Bobinlerin içindeyse binlerce iletken tel bulunmaktadır.

Elektrikli Motor Nasıl Çalışır?

Elektrikli motorlar içerisinde yer alan hareketli ve sabit parçaların ne olduğunu kısaca anlatmaya çalıştık. Şimdi motorun nasıl çalıştığına hep birlikte bakalım.

  • Bu araçlarda ilk prensip bataryanın içinde yer alan enerjinin motora iletilmesi ile sağlanmaktadır.
  • Bataryanın içerisinde bulunan doğru akım, kontrol ünitesi üzerinden alternatif akıma dönüştürülmektedir.
  • Stator parçasına gelen elektrik akımı sonrasında iç duvarları ile iletken tellerden bobinlere iletiliyor. Bu bobinler ile elektromanyetik alan oluşturuluyor.
  • Bu da beraberinde akımın rotor parçası üzerinden geçerek parçanın hızlı bir şekilde dönmesine olanak sağlıyor. Bu parçanın dönmesi de dişlilerin dönmesi ve mekanik enerjinin açığa çıkmasına sebep oluyor.

Elektrikli araçların çok basit bir çalışma prensibi bulunuyor. Bu prensibe uygun olarak çalışarak aracın hareket ettirilmesi sağlanıyor.

Elektrikli Araçlar Kendini Nasıl Şarj Ediyor?

Elektrikli araçlar fosil yakıtla çalışan araçlara göre farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Bu araçlar kendi kendini yani bataryalarının şart edebilmektedir. Burada araç kendi kinetik enerjisini motora aktararak hareket enerjisine dönüştürülüyor.

Bu motorlarsa şarj işlemi sürücünün ayağını gazdan çekmesiyle birlikte başlıyor. Bu işlem manyetik alanın durmasına, bu da rotor parçasının ters yönde dönmesine neden oluyor. Bu da araçlarda bir durma hissinin oluşmasına neden oluyor. Bu tam anlamıyla bataryaların şarj olmasını sağlamıyor. Bu nedenle bu motorlar düzenli olarak şarj edilmesi gerekiyor.

birevim

3 Comments

  • Elektrikli arabalara çok büyük hayranlığım var ama fiyatları maalesef çok zor 🙂

  • Elektrikli arabalar çok şahane bir sisteme sahip, yakında hareket halindeyken kendini şarj eden sistemlerde geliştirilecek diye biliyorum

  • Elektrikli arabalar gerçekten geleceğin yıldızı olabilecek sisteme sahipler 🙂

Leave a Comment

1 × five =