2022 Yılında Ehliyet ve Sürücü Kursu Ücretleri Ne Kadar?

birevim faizsiz araba

Trafik kurallarına göre karayollarında hareket eden motorlu ve motorsuz taşıtların kullanımı için belirli bir ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Sürücü belgesi veya ehliyet adı ile anılan bu değerli belge insanların araçları kullanımı için yeterli olduğunu göstermektedir. Buna sahip olmadan trafiğe çıkılması ve yakalanması durumunda ciddi bir para cezası uygulanmasının yanında aracın bağlanması bile söz konusu olabiliyor.

Karayolları kanununda yapılan değişikle birlikte 16 farklı sınıf ehliyet bulunuyor. Kullanılacak olan motorlu taşıtın durumunda göre bu sınıflar arasında tercih yaparak ehliyet alabilirsiniz.
Tabi bu ehliyeti alabilmek için öncelikle maliyetlerini öğrenmeniz gerekiyor. En çok tercih edilen B sınıfı ehliyet olsa da bununla birlikte M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı ehliyetler bulunuyor.

Bu ehliyet türlerinin hepsi için farklı maliyetler bulunuyor. Sürücü kursu, sınav bedelleri ve harç ücretleri hesaplanarak ortaya net bir rakam çıkarılıyor. Sizde bunlara dikkat ederek belirli fiyat aralıkları ile ehliyet alabilirsiniz.

Ehliyet Fiyatları 2022

2022 yılında ehliyet alacak bir sürücü adayı ilk olarak bu ehliyetin kendisine ne kadara mal olacağını merak ediyor. Sınıfa göre bu maliyet değişebiliyor. Aracın otomatik mi yoksa manuel mi olduğu, A, B ve diğer sınıflardan olduğu gibi konular merak ediliyor. Bunların hepsi için belirlenen bir bedel bulunuyor.

2021 yılında ehliyet almak isteyen birisi B sınıfı ehliyet için harç olarak 820 TL öderken, 2022 yılında 1116 TL ödeyecektir. A sınıfı ehliyet almak için başvuranlar 2021 yılında 272 TL harç ücreti öderken, 2022 yılında bu harç ücreti 320 TL’ye çıkarılmıştır. Diğer sınıflar içinde bu durum söz konusudur. Sizlerde ehliyet almak istiyorsanız dikkatli bir şekilde hareket etmeli ve ona göre tercihlerini yapmalısınız.

2022 Ehliyet Harcı Ne Kadar Oldu?

Ehliyet harcı ehliyet almak isteyenlerin tek maliyeti değildir. Bunun yanında sürücü kursu ücreti, sınav giriş ücretleri de bulunuyor. Tüm bunların toplanması ile birlikte ehliyet maliyeti ortaya çıkıyor. Aşağıda sizlere tüm ehliyet sınıfları için toplam maliyet bilgileri detaylı olarak verilecektir.

  • M Sınıfı: Sürücü Kursu Fiyatı 2010 TL, Sınav Ücreti 280 TL, Harç 705 TL – Toplam 2995 TL
  • A1 Sınıfı: Sürücü Kursu Fiyatı 2010 TL, Sınav Ücreti 280 TL, Harç 705 TL – Toplam 2995 TL
  • A2 Sınıfı: Sürücü Kursu Fiyatı 2400 TL, Sınav Ücreti 280 TL, Harç 705 TL – Toplam 3385 TL
  • A Sınıfı: Sürücü Kursu Fiyatı 2900 TL, Sınav Ücreti 280 TL, Harç 705 TL – Toplam 3885 TL

Bunlar normal en düşük sınıf ehliyet için geçerli olan maliyet ücretleridir. B sınıfı yani otomobil sınıfı için sürücü kursu fiyatları, harç ücretleri ve diğer maliyetler aşağıda ki gibidir.

  • Otomatik ve manuel sürücü kursu fiyatı 2900 TL, Sınav 280 TL, Harç 1451 TL – Toplam 4631 TL
  • Engelli sürücü kursu fiyatı 2750 TL, Sınav 280 TL, Harç 705 TL – Toplam 3735 TL
  • B1 Sınıfı: Sürücü Kursu Fiyatı 2900 TL, Sınav 280 TL, Harç 705 TL – Toplam 3885 TL
  • F Sınıfı: Sürücü Kursu Fiyatı 2400 TL, Sınav 280 TL, Harç 705 TL – Toplam 3385 TL

Ortalama olarak bakıldığında ehliyet maliyetleri 3 bin TL ile 5 bin TL arasında değişiyor. Tabi bu maliyetler sınavları ilk seferde geçenler için kabul ediliyor. Girilen ve geçilmeyen her sınav için ücret tekrar yatırılacaktır. İki sınavı da ilk seferde geçemeyen bir sürücü her sefer için 280 TL daha ek ödeme yapacaktır. Bunun için belirlenmiş bir sınır vardır. O sınır geçildiğinde dosya yanacak ve tekrar tüm ücretler ödenecektir.

Ehliyet Sınav Giriş Ücretleri 2022

Ehliyet sınavına giriş yapacak olan bir sürücü öncelikle MEB tarafından hazırlanan teorik sınavdan başarılı olmalıdır. O sebeple ödenecek olan sınav ücretleri MEB’e yatırılması gerekiyor. Bu ücretler teorik sınav için 120 TL, direksiyon sınavı içinse 160 TL olarak belirlenmiştir.

Direksiyon sınavına girmek isteyen bir sürücü öncelikle teorik sınava girmeli ve bundan 70 puan ortalamasını tutturarak başarılı olmalıdır. Bunu başarmadan direksiyon sınavına girmenize izin verilmiyor. Sizlerde bu konuda dikkatli olmalı ve ona göre adım atmalısınız. Tekrar girilen her sınav için bu ücretler yatırılması gerekiyor. Her ehliyet dosyası için belirli bir sayı bulunuyor. Buna ulaşamadan ehliyeti almanız gerekiyor. Aksi taktirde yukarı da bahsedilen maliyetlerin hepsini yeniden yapmanız sizden isteniyor.

Her yıl bu ücretlerde artış oluyor. Onun için ehliyet almayı düşünüyorsanız hemen başvuru yapmanız da fayda var. Kurallara uygun bir şekilde hareket eden herkes istediği zaman ehliyet alabilir.

Ehliyet Harç Ücreti Hangi Bankaya Yatırılır?

Ehliyet almak isteyenlerin ödemesi gereken belirli harç ücretleri vardır. Ehliyetin türüne göre bu ücretler değişebiliyor. Yukarıda sizlere ehliyet harç ücretlerinin ne kadar olduğu bilgisini verdik. Devlete yatırılacak ve ehliyet için hazırlanan dosyanın içine koyulacak olan dekont bu şekilde alınıyor. Aşağıda ki bankalardan herhangi bir tanesini tercih ederek sizde harç ücretini yatırabilirsiniz.

  • PTT Bank
  • Deniz Bank
  • Garanti Bankası
  • Türk Ekonomik Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Şekerbank
  • ING Bank
  • Aktif Bank
  • AkBank

Tüm bu bankaların herhangi birini tercih ederek ehliyet harç ücretini sizlerde rahatça yatırabilirsiniz. Bu sayede ödemeniz kolay bir şekilde yapılabilir. Girdiğiniz herhangi bir bankanın şubesi içerisinde bunu belirterek yatırım yapmanız yeterli olacaktır. Bunun ardından size verilecek dekontu, ehliyet dosyanızın içerisine koymanız yeterli olacaktır.

birevim

Leave a Comment

4 × three =