Otomotiv tarihinde en geniş kullanım alanına sahip şanzıman tipi manuel şanzıman ya da düz vitesdir. Hemen her markanın tüketiciye sunduğu şanzıman tiplerinden olan bu ilk seçenek, sürücülere aracın hareketlerine daha fazla hakim olduğu bir sürüş deneyimi sunar. Düz vites kullanılması zor bir seçenektir. Özellikle, sıkışık trafikte yorucu olsa da bazı sürücüler, bu keyfi yaşamayı isterler. Bu nedenle düz vites seçeneğini tercih eden çok sayıda sürücü vardır. Otomatik vitese göre kullanımı daha zor olan düz vites nedir, manuel şanzıman nasıl çalışır, düz vitesle otomatik vitesin farkı nedir? Öğrenmek isterseniz yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Düz Vitesin Nedir?
Düz vitese sahip araçlarda, debriyaj, fren ve gaz pedalının bulunduğu ve vites geçişlerinde debriyajın etkin olduğu bir sistem vardır. Aracın vitesini değiştirmek istediğinizde önce debriyaj pedalına basmak zorundasınız. Böylece vites dişleri ayrılır ve debriyaj basılı iken uygun olan vites seçilmiş olur. Ardından, yumuşak bir hareketle debriyaj bırakılır. Düz vitesli araç kullanımında sürücüleri zorlayan etkenlerden biri debriyajın kavrama noktasına alışmaktır. Genellikle bir araçtan diğerine değişen bu kavrama noktası ile ilgili çok pratik yapılara seri bir kalkış elde edilir. 4 ileri, 5 ileri, 6 ileri ve 7 ileri vitesli şanzımanlar günümüz araçlarında görülebilmektedir.
Düz Vitesli Araç Nasıl Kullanılır?
Devir gücüne göre işleyen bir sistemin olduğu düz vitesli araçlar, otomatik vitesli araçlara göre daha fazla etkin olan araçlardır. Düz vitesli araçlarda, yüksek devirde araç fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Daha fazla yakıt harcayan araç, aşırı düşük devirde çalışırsa da stop etme durumu ile karşı karşıya kalır. Bu nedenle sürücünün motoru zorlamadan deviri kademeli şekilde arttırmayı öğrenmesi gerekir. Eğer düz vitesli bir araç kullanılacaksa, aracın debriyajına tam olarak hakim olmak gereklidir. Özellikle sıkışık trafikte ya da yokuşlarda aracın stop etmesi kazaların yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Düz Vitesle Otomatik Vites Arasındaki Farklar
Otomatik vitesli araçlarda sadece fren ve gaz pedalı bulunur. Düz vitesli araçlarda ise bir debriyaj pedalı vardır. Otomatik araçlarda, sürücü düz vitesten farklı olarak vites değiştirmez. Düz vitesde vites değiştirmek için debriyajı kullanmak gerekir.
Bazen insanlar otomatik vites ehliyeti alayım kafam rahat olsun diyor, ancak hayatta düz vites araç kullanmak zorunda kalabilirsiniz o yüzden düz vites mantığını öğrenin yine otomatik araç satın alıp kullanın
Merhaba Arif Bey;
Düz vites araçlar viteslerin manuel olarak değiştirildiği araçlar olup kişilerin günümüzde pek tercih etmedikleri bir araç tipidir. Ancak kişinin her iki aracı kullanılabilmesi her zaman artı değer katar.
Otomatik vites ehliyetim var ve çalıştığım iş yerinde otomatik vitesli araba olmadığından araç tahsis edilemedi, keşke düz vites alsaymışım ehliyeti
Düz vitesli araç kullanımı otomatiğe nazaran tabi ki zor, ancak düz vitesli araç kullanmayı bir kere öğrenirseniz bir daha unutmazsınız 🙂
Araç kullanmayı bilmeyenlerin öğrenimini düz vitesli araçta yapmasını öneririm bende. Teknoloji ne kadar gelişse de otomatik vitesli araca kıyasla ucuz fiyatlı olduğundan düz vitesli araçlar uzun yıllar daha bizlerle olacaktır.
Düz vites araç kullanmayı bende çok istiyorum, halen tam anlamıyla öğrenemedim daha